Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE
Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş au demarat o anchetă epidemiologică, pentru a identifica sursa posibilă a contaminării, după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară.
![Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2024/07/112-ambulanta-850x467.jpg)
Articol editat de Cristian Zoicaș, 10 februarie 2025, 10:43 / actualizat: 10 februarie 2025, 13:51
Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin. Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor persoane.
Probe recoltate de medicii veterinari
Restaurantul este înregistrat la DSVSA Mureș drept cantină, precizează directorul adjunct al instituției, Lucian Goga:
Am trimis la fața locului o echipă formată din doi medici veterinari oficiali care până în dimineața zilei de 9 februarie, în jur de ora 4.00, au acționat conform competențelor instituției.
Menționez câteva dintre măsuri: punerea sub sechestru a cantității de 96,7 kg de alimente, mâncare, aperitive și ce am mai găsit acolo, a fost emisă o Ordonanță de suspendare a activității până la remedierea deficiențelor.
Probele recoltate de medicii veterinari au fost puse în lucru încă de duminică, 9 februarie, iar rezultatele privind sursa contaminării vor putea fi cunoscute cel mai probabil miercuri.
Un tip de aperitiv, posibila cauză a toxiinfecției
Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției, având în vedere ora la care s-a produs alerta epidemiologică, mai spune Lucian Goga:
Am recoltat probe din toate sortimentele de mâncare, atât din aperitive cât și din mâncarea gătită care mai existau la fața locului.
Probele respective au fost aduse cu autolaboratorul Direcției Sanitar veterinare Mureș, în condiții de biosecuritate, în laboratorul de la sediul Direcției.
În cursul zilei de ieri (duminică – n.r.) am adus personal de acasă și au introdus în lucru aceste probe.
Durează 2-3 zile până la obținerea rezultatelor.
Nu putem avea nici un indiciu până nu izolăm, dacă izolăm agentul etiologic.
Până atunci, simptomatic, o să spunem că este o toxiinfecție alimentară dar fără să știm cine a produs-o și care este sortimentul de mâncare incriminat.
…………………………………………………………
La evenimentul cu aproximativ 350 de participanţi, mai multe persoane au acuzat greaţă, vărsături şi ameţeli, ceea ce a determinat activarea Planului Roşu de Intervenţie şi mobilizarea de resurse medicale suplimentare.
Au fost prelevate mostre din alimentele servite în cadrul evenimentului pentru a fi trimise la Laboratorul pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, cu scopul de a determina o eventuală contaminare.
Totodată, inspectorii au verificat condiţiile de igienă.
Echipele de control au inspectat locaţia evenimentului, verificând condiţiile de preparare, depozitare şi servire a alimentelor, pentru a identifica eventuale nereguli. Ca urmare a constatărilor, DSVSA Mureş a emis o Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru unitatea respectivă.
De asemenea, au fost evaluate riscurile de contaminare.
În colaborare cu DSP şi ISU, inspectorii DSVSA monitorizează în continuare situaţia pentru a preveni extinderea incidentului şi a asigura siguranţa consumatorilor. De asemenea, personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a verifica dacă a fost purtător de bacterii patogene.
În astfel de situaţii, este esenţial ca autorităţile să colaboreze eficient pentru a identifica rapid cauza incidentului şi a proteja sănătatea publică. Inspectorii DSVSA Mureş au intervenit prompt pentru a evalua riscurile şi a asigura condiţii optime de siguranţă alimentară, a declarat Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA.
Comisarii din cadrul ANPC au aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei şi au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.