Cluj-Napoca extinde sistemul Step Hear: încă 31 de locaţii accesibile pentru nevăzători
Primarul Emil Boc a anunţat extinderea la 31 a locaţiilor unde nevăzătorii din Cluj-Napoca vor putea folosi sistemul de orientare Step Hear, aflat în testare în zona Primăriei încă din 2021.
![Cluj-Napoca extinde sistemul Step Hear: încă 31 de locaţii accesibile pentru nevăzători Cluj-Napoca extinde sistemul Step Hear: încă 31 de locaţii accesibile pentru nevăzători](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2025/02/bastonul-alb-nevazatori-850x479.jpg)
Articol editat de cristina.rusu, 10 februarie 2025, 12:00
Primăria Cluj-Napoca plănuieşte să extindă la 31 numărul locaţiilor unde va putea fi folosit sistemul Step Hear, o aplicaţie de orientare pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
Aplicaţia oferă ghidare audio şi informaţii despre împrejurimi, puncte de reper, direcţii şi distanţe, mesajele fiind descărcate automat pe telefonul utilizatorului atunci când acesta intră în raza unui senzor amplasat în teren.
Prin această aplicaţie dorim să venim în sprijinul persoanelor cu deficienţe de vedere, pentru a putea să se orienteze mai uşor în spaţiu, pentru a ajunge la diverse obiective de interes public sau privat din municipiu.
Dincolo de zona centrală, poţi să găseşti la aeroport, la Cluj Arena, la Sala Polivalentă, la Gara Centrală şi evident, pe alte străzi din municipiu.
Acoperim practic aproape tot oraşul, astfel încât, printr-o aplicaţie pe care o ai pe telefonul mobil, să te poţi ghida mai uşor, să poţi circula în Municipiul Cluj-Napoca, să poţi să mergi la servicii publice de interes major fără să ai constrângerile pe care le avem astăzi în oraş, Emil Boc.
Primarul Emil Boc a anunţat extinderea la 31 a locaţiilor unde nevăzătorii din Cluj-Napoca vor putea folosi sistemul de orientare Step Hear, aflat în testare în zona Primăriei încă din 2021.
Sistemul presupune amplasarea în teren a unor mici dispozitive, care transmit prin tehnologie bluetooth alerte şi indicaţii de orientare pe telefonul utilizatorului, recepţionate pe o rază de vreo 30 de metri printr-o aplicaţie.
În unele locaţii sistemul are şi o a treia componentă: un difuzor plasat pe uşa de la intrare, pe care tot din aplicaţie nevăzătorul îl poate face să sune, ceea ce-l ajută să găsească mai uşor punctele de acces în instituţii.
În lipsa acestei componente, în special la senzorii amplasaţi în interior (cum ar fi cel de la Centrul de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei), observaţiile noastre arată că indicaţiile audio de orientare ar fi cel mai eficiente în completarea unor alte metode de ghidaj: cum ar fi benzile tactile, pe care nevăzătorii le pot detecta cu picioarele şi le pot urma atunci când se deplasează.
Ce-i drept însă, instalarea acestor benzi nu e tocmai ieftină; apoi instituţiile din România adesea refuză să le implementeze de teamă să nu încalce regulile privind clădirile cu valoare de patrimoniu.
Aplicaţia necesită în continuare câteva îmbunătăţiri pe partea tehnică: am întâlnit de exemplu situaţii în care funcţiona doar dacă utilizatorul nevăzător închidea complet programul de voce de care are nevoie pentru a-şi folosi telefonul.
Partea bună e însă că dezvoltătorul se arată receptiv la investigarea şi remedierea problemelor, iar sistemul s-a dovedit până acum rezilient în locaţiile în care a mai fost încercat.
Valoarea contractului de extindere a sistemului Step Hear este de 800 de mii de lei, bani care vor fi acoperiţi din bugetul local, iar perioada de implementare este de 18 luni.
În Cluj-Napoca, până în acest moment sistemul Step Hear a fost implementat de alte câteva instituţii, cum ar fi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Oficiul nr. 1 al Poştei Române, Asociaţia Nevăzătorilor din România, dar şi în mai multe locaţii aparţinând Universităţii Babeş-Bolyai.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.