„Încă cinci minute”: Cum vă afectează somnul amânarea alarmei?
De la inventarea sa în anii 1950, butonul de amânare a devenit o funcție de bază a ceasului cu alarmă.
![„Încă cinci minute”: Cum vă afectează somnul amânarea alarmei? „Încă cinci minute”: Cum vă afectează somnul amânarea alarmei?](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2024/11/somn-ceas-desteptator-850x479.jpg)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 februarie 2025, 12:00
Oprirea alarmei de mai multe ori înainte de trezire este un obicei destul de întâlnit. Acesta poate să nu afecteze foarte mult cantitatea de somn, dar îi afectează calitatea.
Alarma sună dimineața. Camera este răcoroasă și încă sunteți foarte somnoroși. A părăsi îmbrățișarea caldă a plapumei, vi se pare un act eroic. Apare scurtul dialog intern: „încă cinci minute”, vă spuneți. Ce coincidență! Există un buton mare de amânare pe telefon care vă oferă exact acea perioadă de grație. Apoi, 5 minute mai târziu, ceasul deșteptător sună din nou și amânați alarma încă o dată. Și tot așa de mai multe ori. În cazurile acestea, întrebarea apare rapid, oare amânarea alarmei afectează somnul? Aflăm răspunsul în continuarea articolului.
De fapt, alarma inițială este probabil setată înainte de ora la care ar trebui să vă treziți. Tocmai cu ideea că o veți amâna de două sau trei ori în dimineața următoare. O altă opțiune, de asemenea populară, este să setați două sau trei alarme pe mobil la anumite intervale. Dar are sens? Nu ar fi mai bine dacă ați dormi acea jumătate de oră în plus, de la început?
De la inventarea sa în anii 1950, butonul de amânare a devenit o funcție de bază a ceasului cu alarmă. Diferite sondaje indică faptul că între jumătate și două treimi dintre adulți folosesc butonul de amânare. Și că aproximativ 15% o fac de până la trei ori înainte de a se ridica din pat, dimineața. Cu toate acestea, acest comportament foarte comun a stârnit o dezbatere în comunitatea științifică. Este, într-adevăr, dăunător sănătății somnului, sau nu?
Faza de somn odihnitor care poate fi afectată de butonul de amânare este, mai exact, somnul REM. Este numit după mișcarea rapidă a ochilor. Acesta ocupă mult mai mult timp în a doua jumătate a nopții și în orele dinainte de a ne trezi. Acest somn este esențial pentru consolidarea amintirilor cu conținut emoțional și poate ajuta la prevenirea tulburărilor precum anxietatea. Așa a demonstrat un studiu publicat în „The Journal of Neuroscience”.
Însă, studiul lui Mattingly, publicat în revista Sleep în 2022, a scos la iveală niște constatări surprinzătoare și aparent contradictorii. Utilizarea butonului de amânare nu a fost nociv. Oamenii nu au dormit mai puțin în general și nici nu au raportat că se simt mai obosiți pe parcursul zilei. Asta, în comparație cu cei care s-au trezit după prima alarmă. Cu toate acestea, ei au experimentat un somn mai ușor în ultima oră înainte de trezire. Au avut, inclusiv ritmuri cardiace mai mari de repaus. Fapt care sugerează că răspunsurile lor la stres au fost activate înainte de trezire.
Un alt studiu publicat în 2023 în „Journal of Sleep Research” a întărit această idee. Participanții care au folosit butonul de amânare cu până la 30 de minute înainte de a se ridica, au avut rezultate mai bune la testele de aritmetică și de memorie la scurt timp după trezire. Asta, comparativ cu cei care s-au trezit după o singură alarmă. Acest efect ar putea fi legat de o inerție mai mică a somnului.
Unele aplicații mobile, cum ar fi SleepCycle, detectează când ieșim dintr-un ciclu de somn REM și reglează alarma cât mai mult posibil pentru a nu o întrerupe. În plus, ne poate îmbunătăți și odihna cu recomandările obișnuite de igienă a somnului. Evitarea cofeinei și a ecranelor înainte de culcare. Precum și crearea unui mediu propice odihnei, în liniște, pe întuneric și nu prea cald.
Decizia de a opri sau menține acest obicei depinde de nevoile individuale și de impactul asupra bunăstării generale. Important este să vă ascultați corpul și să vă ajustați rutina pentru a obține un somn odihnitor și o trezire confortabilă, conform eldiario.es. (www.ziarulromânesc.at)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.