Banii trimiși familiilor de românii din străinătate nu vor fi impozitați!
Șeful Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, Ioan Pop: Milioanele de români care au trimis bani acasă nu trebuie să plătească nimic.
![Banii trimiși familiilor de românii din străinătate nu vor fi impozitați! Banii trimiși familiilor de românii din străinătate nu vor fi impozitați!](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2024/08/ANAF-850x479.jpeg)
Articol editat de cristina.rusu, 13 februarie 2025, 12:25
ANAF a trimis în ultimele zile înștiințări către mulți contribuabili pentru a-și lămuri sursa veniturilor obținute din alte state membre ale UE.
Deoarece explicațiile n-au fost clare, s-a creat o atmosferă de nemulțumire și îngrijorare, oamenii crezând că vor trebui să plătească sume consistente pentru banii primiți de la rudele și prietenii din Occident.
Din fericire, lucrurile nu stau așa, spune șeful Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, dl. Ioan Pop.
Într-adevăr, au fost trimise cca 1.300 de notificări către acei contribuabili care au obținut venituri din străinătate.
De unde provine această verificare? De la Centrul de Informație Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe, care gestionează o aplicație numită AEOI (Automatic Exchange of Information) și ne furnizează date privind veniturile ce pot fi urmărite ale cetățenilor români în alte state membre ale Uniunii Europene.
Aceste informații sunt folosite în două direcții.
Pentru executarea silită a creanțelor celor care nu-și plătesc obligațiile față de bugetul general consolidat, respectiv pentru impunerea contribuabililor care nu-și declară veniturile.
Sistemul nostru fiscal este declarativ. De aceea, am așteptat 5 ani să fie declarate benevol veniturile, înainte de a interveni prescripția.
Categoriile de venituri realizate din străinătate supuse impozitării sunt următoarele:
– activități independente
– valorizarea proprietății intelectuale
– cedarea folosinței bunurilor
– activități agricole
– dividende, dobânzi, premii, jocuri de noroc, câștiguri din transferul titlurilor de valoare
– operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv derivate, precum și transfer de aur financiar, alte venituri din investiții
– pensii și indemnizații ale membrilor consiliilor de administrație.
Precizez că veniturile din pensii obținute în străinătate sunt, cel mai frecvent, impuse acolo, de aceea vor trebui trecute în declarația unică pentru a nu fi impozitate și la noi.
Le recomandăm persoanelor fizice rezidente în România care desfășoară activități pe teritoriul altor state să depună la organul fiscal, acolo unde își au domiciliul, cereri în vederea eliberării certificatului de rezidență fiscală.
La ce ajută? Pentru a evita dubla impunere, respectiv pentru eliberarea unui certificat de atestare a plății impozitului în străinătate.
Milioanele de români care au trimis bani acasă nu trebuie să plătească nimic. Donațiile și, în general, orice activitate scutită în România de impozit pe venit nu intră în categoria celor despre care discutăm.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.