Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Modificările legislative referitoare la consumul de canabis trebuie abordate cu maximă seriozitate.
![Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2023/11/canabis-planta-e1699281231787.jpg)
Articol editat de cristina.rusu, 13 februarie 2025, 11:02
Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, 12 februarie, despre schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului în scop medical, în special pentru terapia durerii.
Specialiștii în domeniu prezenţi la dezbatere au afirmat că produsele farmaceutice care au la bază această plantă, autorizate în unele state europene, trebuie utilizate în cercetările ştiinţifice, în timp ce reprezentanţii poliţiei şi ai Agenţiei Naţionale Antidrog au atras atenţia asupra riscului creşterii fenomenului infracţional.
Modificările legislative trebuie abordate cu maximă seriozitate, atrage atenția profesorul Dorel Săndescu, președintele comisiei de Anestezie-Terapie intensivă din Ministerul Sănătății.
Există studii că acolo unde s-a aprobat această utilizare, fără o reglementare exactă, efectele secundare la nivel social au fost foarte, foarte serioase. A crescut numărul de accidente de circulație, de exemplu, din cauza canabisului, au crescut internările din cauzer psihiatrice, a crescut abandonul școlar.
Introducerea de noi molecule extrase din canabis trebuie făcută printr-o analiză atentă, în baza studiilor științifice, spune Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală.
În momentul în care ai o plantă care conține peste 100 de substanțe bioactive, este ca și cum ai intra într-o farmacie și ai lua toate medicamentele pe care le găsești pe un raft, crezând că unele dintre ele o să-ți facă și bine.
Lucian Sava, reprezentantul Inspectoratului General al Poliției Române, atrage atenția că planta canabis este cel mai consumat drog în România.
Aceste prevederi legislative ar încuraja anumite grupări de criminalitate organizată care, sub paravanul unor activități ilicite, ar desfășura activități infracționale.
Președintele Agenției Naționale a medicamentului, Răzvan Prisada, susține că unele produse farmaceutice autorizate în state europene pot fi aduse pe procedura nevoi speciale pe pacient, prin solicitarea medicului.
Cătălin Purcaru/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.