2024, cel mai bun an pentru turismul maramureșean
Anul 2024 a fost cel mai bun din istoria turismului maramureșean, potrivit datelor furnizate de Teofil Ivanciuc, consultant la Organizația de Management al Destinației Maramureș

Articol editat de Popovici Ioana, 19 februarie 2025, 11:38 / actualizat: 19 februarie 2025, 13:53
Maramureșul este un loc care atrage anual mii de turiști din întreaga țară, dar și din străinătate.
Cei care aleg Maramureșul ca destinație de vacanță sau concediu caută locuri autentice, cu tradiție și obiceiuri, iar oamenii locului încearcă să le ofere toate acestea așa cum se pricep ei mai bine.
Având experiența pandemiei, sectorul turismului a avut de suferit în ultimii ani, dar se pare că lucrurile s-au redresat.
Anul 2024 a fost cel mai bun din istoria turismului maramureșean, potrivit datelor furnizate de Teofil Ivanciuc, consultant la Organizația de Management al Destinației Maramureș:
În primul rând, a fost cel mai bun din punctul de vedere al numărului de turiști și al numărului de nopți de cazare înregistrate oficial. Desigur, cifrele oficiale sunt încă sub realitate. Toată lumea știe, nu putem să ascundem. Există în continuare un turism nereglementat, mai mult sau mai puțin. Există și în țările dezvoltate, și în Italia și așa mai departe.
Dar, oficial privind am stat mai bine ca niciodată, ceea ce îi surprinde pe mulți. Pentru că mulți văd cum tradițiile, cumva sunt tot mai puțin rezistente la modernitate și globalizare. Și tradiția este atuul principal a Maramureșului. Vedem cum natura se degradează și natura este al doilea mare atu al Maramureșului. Cu toate acestea, iată cifrele sunt cele mai bune înregistrate vreodată.
Care sunt aceste cifre dacă ne puteți spune?
În primul rând este vorba despre numărul de turiști care a depășit cifra de 300.000, deci numărul de turiști înregistrați oficial la ANAF. Despre aceasta este vorba, cei fiscalizați, pentru care s-a plătit impozit, iar numărul nopților de cazare a depășit 580.000 de unități, ceea ce reprezintă un salt.
Practic, numărul de nopți de cazare este mai mult decât dublu față de 2023. Creșterea este mai mult decât dublă raportat la media națională, deci cu alte cuvinte, dinamica sau accelerarea de la un an la altul a fost mult peste ce s-a înregistrat în restul țării, numărul peste dublu. Asta e cel mai important, nu cifrele absolute.
Multă lume se va uita la statistici și va spune că Maramureșul este depășit de unele județe. Da, este depășit, dar este depășit în contextul în care suntem cea mai izolată regiune turistică din România. Nicăieri nu există mai lungă durată de parcurs, fie cu mașina, fie cu trenul ca în Maramureș. E dublu timpul de venit de la București în Maramureș decât pentru a merge în Bucovina, care este la aceeași altitudine, la același număr de kilometri este timp dublu.
Și apoi Maramureșul geografic în sine este despărțit în două de munți, care iarăși este un fenomen unic în România.
Pentru a merge de la reședința județeană, de la Baia Mare la Borșa, ai nevoie de 2,5 – 3 ore, ceea ce nicăieri în România nu se mai înregistrează. Deci, în aceste condiții e o minune, zic eu. E un miracol faptul că avem așa de mulți turiști.
Care este cauza?
Am publicat și niște grafice în care s-a văzut că din 2022 încoace, deci de când s-au terminat ultimele etape ale pandemiei, creșterea a fost graduală. Deci, 2023 a fost un record istoric, depășit de 2024 cu un alt record istoric. Acuma nu putem ști dacă și 2025 va fi în același trend, dar condițiile pentru a crea această urcare au fost multiple.
Toată lumea a contribuit, începând de la autorități și organisme care se ocupă de promovarea și dezvoltarea turistică, cu strategiile respective, până la operatori, baza, adică ofertatorii de servicii de cazare, de luare a mesei, de petrecere a timpului liber, pentru că ei au oferit servicii de așa bună calitate, încât rezultatul s-a văzut în aceste cifre.
Sunt tot mai multe spații de cazare
În ultima vreme la nivelul județului au crescut și numărul spațiilor de cazare. Oriunde mergi, în aproape toate localitățile județului se găsesc numeroase pensiuni și locuri în care se poate înnopta, iar numărul acestor spații este în continuă creștere.
Este un lucru bun, pentru că turiștii au de unde alege, dar acest lucru duce și la o saturație. O alternativă este axarea pe servicii de servit masa, mai explică Teofil Ivanciuc, prin deschiderea unor puncte gastronomice locale.
Acestea le oferă turiștilor posibilitatea de a servi preparate specifice locului, într-un spațiu tradițional.
În județ există 14 astfel de puncte despre care se știe foarte puțin.
Teofil Ivanciuc:
Da, este o altă cauză un pic supraîncărcat numărul de spații de cazare. Toată lumea vrea să facă o afacere în turism deschizând un spațiu de cazare și prea puțin deschizând un punct gastronomic local.
Avem doar 14 puncte gastronomice în Maramureș. Este o afacere nemaipomenită. Deci, dacă vrei să deschizi un loc unde să oferi, masa, statul român îți oferă această șansă de a deschide un PGL, un punct gastronomic local.
Nu este un restaurant, ci este o mică afacere de familie unde n-ai nevoie de multe autorizații și deschiderea unuia este mult mai ușoară.
Și din păcate, deși am insistat și am presat și am făcut acțiuni publice, sunt foarte puțini cei care oferă facilitățile acestea de punct gastronomic local în Maramureș.
Toată lumea se axează în schimb pe puncte de cazare, ca să nu mai spunem petrecerea timpului liber, unde avem o problemă foarte mare, pentru că nu avem ce oferi în afara clasicelor Cimitirul Vesel, Mănăstirea Bârsana, bisericile de lemn, meșteșugarii și așa mai departe.
Avem o mare lipsă pe capitolul distracție, dacă ne comparăm cu Bucovina, de exemplu. Vedem că în Bucovina avem tiroliene uriașe, cea mai frumoasă din Europa, cea mai mare din Europa, avem parcuri de agrement imense, cum ar fi Ariniș din Gura Humorului.
Avem herghelii, herghelii, nu doi cai. Herghelii. Adică cu 100 de cai, două, nu una, plus alea micuțe. Avem salină, la Cacica în Bucovina, avem mocănița dublă, adică într-un sens merge cu abur, în aval, spre mănăstirea UNESCO, merge cu diesel. Deci, comparându-ne cu Bucovina, este clar că suntem foarte, foarte, foarte departe de ei, nu de Occident, de ei.
Și atunci cifrele în Maramureș sunt mici, dar din păcate noi ne axăm tot pe spații de cazare și da, e pe undeva îmbucurător, pentru că deja s-a depășit orice alt parametru anterior, dar pe de altă parte este puțin îngrijorător, pentru că este clar că noi nu suntem nici Dubai, nici Veneția și nu vom putea oferi celor care au investit în aceste spații de cazare posibilitatea să-și recupereze repede investiția.
Punctele gastronomice locale, un mod de a atrage turiștii
Teofil Ivanciuc:
În județ avem deja 14 puncte de gastronomice locale, insuficient cunoscute, insuficient căutate, deci chiar proprietarii lor sunt un pic dezamăgiți. Unii dintre ei mi-au scris că prea puțină lume îi caută. Da, e adevărat, dar aici tu trebuie să-ți faci promovarea. Deci eu sunt convins că e o calitate excepțională a produselor, dar trebuie să știe lumea că există.
Care este conceptul? La punctul gastronomic ai sunat la ora 10:00 și menționezi că dorești la ora 13:00, 14:00, să vii la masă.
Deci nu te prezinți direct la ușă, pentru că ei nu sunt restaurant, ei trebuie să-ți gătească, să-ți pregătească, acesta e conceptul. Mâncăruri proaspete, făcute pe loc pentru grupuri foarte mici, de maxim 15 persoane.
Unde pot fi găsite aceste Puncte gastronomice locale?
Păi dacă scrii pe internet punct gastronomic local Maramureș deja îți apare. Există și un site dedicat pentru toate punctele din România și apoi există și pe Direcția de Sănătate Maramureș lista celor 14 puncte. Au și pagini de facebook, unii dintre ei.
Deci e păcat, pentru că este o chestie excepțională și ei trebuie să ofere ceea ce au ei. Adică mai mult din propria gospodărie, proaspăt, preparat pe loc, servit și personalizat pentru clienți.
Observăm că în zona noastră, probabil și în alte zone ale țării au apărut și aceste spații de cazare, cabane tip A, amplasate în diverse locuri, mai la înălțime, să ai priveliște.
Sunt acestea un punct de atracție pentru cei care aleg Maramureșul?
Cert nu. Deci în primul, rând aceste tipuri de cabane A au apărut acum 50 de ani în Occident, nu acuma. Deci deja s-a ieșit din modă acolo când au apărut la noi. Nu oferă suficient confort. Deja A frame-ul e tentant pentru că este ieftin, e foarte ușor să îl construiești singur și lumea crede că dacă vor deschide o baterie de a frame-uri vor atrage turiști.
Există o mică categorie de amatori de așa ceva, dar aceea sunt minoritari. Grosul turiștilor vor ori spațiul tradițional, cu casă de lemn, cu interioare amenajate ca la bunica, ori atunci vor ceva într-adevăr modern, cu aer condiționat, cu jacuzzi, cu piscină interioară, cu ceva.
Satul Breb, ”vârful turismului maramureșean”
Cei care vin frecvent în județul Maramureș cunosc locurile unde pot găsi spații tradiționale, iar satul Breb este unul dintre aceste locuri.
Așezat într-o zonă pitorească, cu multe case tradiționale, autentice satul este căutat anual de mii de turiști.
Teofil Ivanciuc:
Vârful este Brebul. Toată lumea se miră de ce merge așa de multă lume la Breb. În acest moment, Brebul are 62 de spații de cazare autorizație. Practic una din șapte case este spațiu de cazare și în sezonul de vârf sunt pline toate. De ce? Chiar dacă acele case care n-au aspect tradițional, interioarele sunt tradiționale, adică peste tot vezi lucrările făcute de bunica sau de mama, începând de la cergi și stergare și ce mai vrei tu.
Iar brebenii sunt foarte, foarte focusați pe calitatea serviciilor, în primul rând a hranei. Deci, când ai mâncat la Breb ai ținut minte. Deci asta se vede în acele note pe Booking și AIRBNB, au cele mai ridicate note de 9.8, 9.9 sau 10 pur.
Deci nu prea vezi în Țara Românească multe locuri cu așa de mare procent, cu note uriașe și asta din cauza felului de a fi al brebenilor. Sunt într-adevăr călduroși, sunt primitori, sunt într-adevăr zâmbitor și deschiși și oferă maximul.
Acum toată lumea este cu mașina și ajungi în jumătate de oră la Sighet, în 40 de minute la Săpânța. Zona Brebului, începând la natura care este fabuloasă și peisajul cel mai frumos din regiune au și trasee marcate în acest sens acolo. În vecinătatea satului, la Budești este o biserică UNESCO sau acea iluzie optică renumită, apoi la doi pași este Cavnicul. În partea cealaltă este Sârbi, cu morile renumite și foarte, foarte multe lucruri de făcut.
Maramureșul, prezent la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României
În perioada 20-23 februarie la București va avea loc o nouă ediție a Târgului de Turism al României, ediția de primăvară. Este cel mai important eveniment din industria ospitalității din țara noastră la care și-au anunțat prezența cei mai importanți stakeholderi din turismul românesc, dar și din alte 10 țări.
Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș va reprezenta județul la acest eveniment .
Ce va duce Maramureșul nou la această ediție?
Teofil Ivanciuc:
Venim cu spații de cazare noi sau cu punctele gastronomice locale care s-au deschis în anul acesta și anul trecut și care încă lumea nu a ajuns să le știe bine și bineînțeles cu reînnoirea ofertei. Suntem noi în turism, nu numai Maramureșul, România în general.
Practic noi am am pornit turismul după Revoluție. Nu avem experiență, învățăm din mers. Gândiți-vă la Italia, Franța, Germania, Anglia, unde turismul a pornit în anii 1670 sunt 350 de ani de atunci. Și cu toate acestea ei se promovează, își promovează, merg la un târg de turism internațional și vezi acolo Florența, cu Domul din Florența, Coridorul Vasari. Aceleași lucruri le repetă la infinit, la fiecare târg lumea trebuie să te vadă.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!
Ne găsiți și pe facebook și instagram!