Beneficiile consumului regulat de ouă
Consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2025, 12:00
Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice.
Cercetători de la Universitatea Monash din Australia au monitorizat peste 8.700 de adulţi cu vârsta peste 70 de ani.
Printre aceştia, cei care au raportat un consum între 1 şi 6 ouă pe săptămână au avut un risc de deces din orice cauză cu 15% mai mic comparativ cu cei care mănâncă ouă de două ori pe lună sau mai rar.
Potrivit rezultatelor publicate în revista „Nutrients”, riscul de deces asociat bolilor cardiovasculare la aceştia a fost cu 29% mai mic.
Rezultatele noastre arată că un consum de până la 6 ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice, susţine Holly Wild, cadru didactic la Departamentul de Epidemiologie şi Medicină Preventivă al Universităţii Monash.
Aceste descoperiri pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a adăugat Wild.
Ouăle sunt o sursă de proteine şi substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi vitaminele din grupa B, folatul, acizii graşi nesaturaţi, vitaminele liposolubile (E, D, A şi K), colina şi numeroase minerale.
Totuşi, consumul de ouă este considerat de mult timp o problemă pentru persoanele cu colesterol ridicat – o afecţiune care poate duce la blocarea vaselor de sânge şi creşte probabilitatea de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.
De aceea, echipa a desfăşurat cercetări suplimentare pe persoane cu colesterol ridicat diagnosticat clinic, numit dislipidemie.
Am descoperit un risc de deces asociat bolilor cardiovasculare cu 27% mai scăzut în rândul participanţilor cu dislipidemie care consumă ouă săptămânal, comparativ cu cei care consumă ouă rar sau deloc, ceea ce sugerează că prezenţa dislipidemiei în acest grup studiat nu influenţează riscul asociat consumului de ouă, a explicat Wild.
Rezultatele noastre arată că un consum de până la şase ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice. Aceste rezultate pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a menţionat specialistul.
Ghidurile europene diferă de la o ţară la alta, dar într-o revizuire publicată în 2020 de Asociaţia Americană pentru Bolile Cardiovasculare se concluzionează că persoanele sănătoase pot consuma în siguranţă şapte ouă pe săptămână.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.