Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile consumului regulat de ouă

Consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Beneficiile consumului regulat de ouă
Foto: Foodie Factor/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2025, 12:00

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice.

 

Cercetători de la Universitatea Monash din Australia au monitorizat peste 8.700 de adulţi cu vârsta peste 70 de ani.

Printre aceştia, cei care au raportat un consum între 1 şi 6 ouă pe săptămână au avut un risc de deces din orice cauză cu 15% mai mic comparativ cu cei care mănâncă ouă de două ori pe lună sau mai rar.

Potrivit rezultatelor publicate în revista „Nutrients”, riscul de deces asociat bolilor cardiovasculare la aceştia a fost cu 29% mai mic.

Rezultatele noastre arată că un consum de până la 6 ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice, susţine Holly Wild, cadru didactic la Departamentul de Epidemiologie şi Medicină Preventivă al Universităţii Monash.

Aceste descoperiri pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a adăugat Wild.

Ouăle sunt o sursă de proteine şi substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi vitaminele din grupa B, folatul, acizii graşi nesaturaţi, vitaminele liposolubile (E, D, A şi K), colina şi numeroase minerale.

Totuşi, consumul de ouă este considerat de mult timp o problemă pentru persoanele cu colesterol ridicat – o afecţiune care poate duce la blocarea vaselor de sânge şi creşte probabilitatea de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.

De aceea, echipa a desfăşurat cercetări suplimentare pe persoane cu colesterol ridicat diagnosticat clinic, numit dislipidemie.

Am descoperit un risc de deces asociat bolilor cardiovasculare cu 27% mai scăzut în rândul participanţilor cu dislipidemie care consumă ouă săptămânal, comparativ cu cei care consumă ouă rar sau deloc, ceea ce sugerează că prezenţa dislipidemiei în acest grup studiat nu influenţează riscul asociat consumului de ouă, a explicat Wild.

Rezultatele noastre arată că un consum de până la şase ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice. Aceste rezultate pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a menţionat specialistul.

Ghidurile europene diferă de la o ţară la alta, dar într-o revizuire publicată în 2020 de Asociaţia Americană pentru Bolile Cardiovasculare se concluzionează că persoanele sănătoase pot consuma în siguranţă şapte ouă pe săptămână.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator