Sparanghel de România
Sparanghelul este o plantă legumicolă perenă și acum se cultivă și în România. Vă spunem imediat unde anume!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 februarie 2025, 00:00
Sparanghelul este o legumă care a intrat mai târziu în meniul românilor, care nu sunt obișnuiți să-l consume. Este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei iar de curând este cultivat și în România. Am aflat unde anume:
Ne aflăm undeva la baza unui deal foarte frumos, în mijlocul naturii, lângă o cultură de sparanghel.
Mureșan Cornelia: Da, mă numesc Mureșan Cornelia și sunt din Gâlgăul Almașului.
Povestea șparanghelului, să zic așa, a apărut după ce noi am lucrat în străinătate mai mulți ani la rând și având o fetiță când a început școala, clar că ne-am hotărât să ne întoarcem acasă. Și atunci ne-am hotărât să facem și aici ce-am făcut acolo. Mai greu că aici nu știe lumea să consume sparanghel.
Am plantat în primă fază undeva la o jumătate de hectar, am intrat pe piață cu Bucureștiul, Brașovul, prin curier, vă dați seama, foarte greu a fost. Deci, munceam zilnic și aruncam. Și până la urmă am reușit să convingem și Clujul și avem deja clientela făcută.
În anul 2024 am mai plantat un hectar de sparanghel, producem și alb și verde. Clima de aici e perfectă, mai trebuie consumatorii să vină.
Se lucrează zilnic la el: dacă astăzi nu-l culegi, mâine-l arunci, crește foarte repede. Acela alb se face sub un rând de pământ, așa niște dâlme foarte mari, care se fac cu mașină specială. Ne-am cumpărat și din aia. Și sub folie și murătură facem.
Se poate consuma în diferite feluri. La mic dejun se poate cu ou, cu brânză, cu de toate, mă înțelegeți?
Sparanghelul este o plantă legumicolă perenă. Pentru preparatele alimentare, din sparanghel se folosesc lăstarii care se consumă cruzi sau copți.
Substanțele active importante sunt: asparagina, vitaminele A, B1, B2, C, mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, sodiu, sulf, enzime.
Are proprietăți depurative, diuretice și hipoglicemiante.
Este recomandat, ca tratament, pentru reumatism, artrită, cistite, constipație.
CITEȘTE ȘI: Efectele uimitoare ale sparanghelului pentru sănătate
Adrian Lungu (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.