Ascultă Radio România Cluj Live

Cântăreața Roberta Flack a murit la vârsta de 88 de ani | VIDEO

Interpreta cântecului ''Killing Me Softly With His Song''a fost recompensată cu mai multe premii Grammy.

Cântăreața Roberta Flack a murit la vârsta de 88 de ani | VIDEO
Foto: wikipedia

Articol editat de cristina.rusu, 25 februarie 2025, 16:38

Cântăreața americană Roberta Flack, recompensată cu mai multe premii Grammy și ale cărei balade senzuale, precum ”The First Time Ever I Saw Your Face” și ”Killing Me Softly With His Song”, au ajuns în fruntea clasamentelor muzicale în anii 1970, a murit luni, 24 februarie, la vârsta de 88 de ani, a anunțat agentul ei de presă, potrivit Reuters.

 

Cu o pregătire de pianistă clasică, artista americană a sfidat genurile muzicale și a combinat elemente de jazz, soul, pop și R&B pentru a crea un stil distinctiv, cu care a devenit una dintre cele mai influente cântărețe din Statele Unite.

Roberta Flack a dezvăluit, în noiembrie 2022, că a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică (SLA), sau boala Lou Gehrig, și că nu mai putea cânta. SLA este o afecțiune progresivă, care afectează celulele nervoase și duce la paralizie și deces.

Cântăreața a fost recompensată cu patru trofee Grammy și cu un premiu pentru întreaga carieră în 2020. A fost prima artistă care a câștigat două trofee consecutive la categoria ‘înregistrarea anului’ grație pieselor ”First Time I Ever Saw Your Face” (1973) și ”Killing Me Softly with His Song” (1974).

Cântecul ‘Killing Me Softly with His Song’ s-a bucurat din nou de un mare succes de public în anii 1990, după ce a fost reinterpretat de grupul Fugees și solista acestuia, Lauryn Hill, reamintește AFP.

Cântăreața a avut mai multe piese care au ajuns pe primul loc în topurile muzicale din anii 1970 și a produs 20 de albume de studio. Deși a compus chiar ea multe dintre melodiile pe care le interpreta și a colaborat la compoziția altora, se considera o interpretă de muzică.

Roberta Cleopatra Flack s-a născut pe 10 februarie 1937 în localitatea Black Mountain din statul Carolina de Nord. Era unul dintre cei patru copii ai unei familii de muzicanți.

A început să cânte la pian când avea nouă ani, încurajată de mama ei, care era organistă la o biserică. A scris o carte autobiografică pentru copii, cu ilustrații – ”The Green Piano” – despre primul ei pian, pe care tatăl ei îl salvase dintr-o curte cu vechituri și îl revopsise. Cartea a fost publicată în 2023.

Legendara cântăreață a finalizat școala secundară la 15 ani și a primit o bursă completă la Universitatea Howard, unde și-a luat licența în muzică. Inițial, Roberta Flack a vrut să fie pianistă de concert, dar apoi a studiat canto și aspira să devină cântăreață de operă.

A trebuit să renunțe la visul de a urma studii postuniversitare după moartea tatălui ei și a devenit profesoară în Washington, D.C.

Roberta Flack ținea cursuri în timpul zilei, iar seara cânta în cluburile locale. Muzicianul de jazz Les McCann a auzit-o cântând în clubul Mr. Henry din Washington și a ajutat-o să semneze un contract cu casa de discuri Atlantic Records.

Albumul său de debut – ”First Take” (1969) – a inclus hitul ”The First Time Ever I Saw Your Face”. Balada a ajuns însă pe locul întâi în topuri abia după ce actorul și regizorul Clint Eastwood a ascultat-o la radio și i-a cerut cântăreței permisiunea de a o include pe coloana sonoră a filmului său ”Play Misty for Me”.

Roberta Flack a ajuns din nou pe primul loc în topuri în 1973 cu ”Killing Me Softly with His Song”, iar apoi, pentru a treia oară, în anul următor, grație melodiei ”Feel Like Making Love’.

Cântăreața a mers în turneu cu trompetisul Miles Davis în anii 1980 și a cântat pentru președintele sud-african Nelson Mandela în 1999. În același an a primit o stea pe bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

În 2006, a înființat Școala de muzică Roberta Flack în New York, care oferă educație muzicală pentru copii. Fundația Roberta Flack, fondată în 2019, susțșine muzica și bunăstarea animalelor.

S-a căsătorit cu basistul jazz Steve Novosel în 1966. Au divorțat în 1972.

În 2016, artista a suferit un accident vascular cerebral, iar doi ani mai târziu a renunțat să mai plece în turnee. Un documentar PBS despre viața cântăreței americane – ”American Masters: Roberta Flack” – a fost lansat în ianuarie 2023.

 

AGERPRES

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina
Internaţional luni, 24 februarie 2025, 09:59

Trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina

Ursula von der Leyen şi António Costa au ajuns în Ucraina pentru o întrunire cu lideri mondiali.   Liderii UE Ursula von der Leyen şi...

Trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina
Poliția Română apreciată de autoritățile din Franța
Internaţional duminică, 23 februarie 2025, 10:41

Poliția Română apreciată de autoritățile din Franța

Preşedintele Emmanuel Macron şi alţi înalţi oficiali au transmis mulţumiri poliţiei din România. Mohamed Amra are multiple condamnări şi...

Poliția Română apreciată de autoritățile din Franța
Incertitudini în privința eliberării ostaticilor israelieni
Internaţional duminică, 23 februarie 2025, 10:32

Incertitudini în privința eliberării ostaticilor israelieni

Ieri, Hamasul a pus în libertate șase ostatici, în cadrul a ceea ce ar fi trebuit să fie ultimul schimb de prizonieri prevăzut în prima fază a...

Incertitudini în privința eliberării ostaticilor israelieni
Trump și Putin își împart profitul
Internaţional duminică, 23 februarie 2025, 10:29

Trump și Putin își împart profitul

„Cred că  suntem destul de aproape de un acord”, a afirmat Trump în faţa conservatorilor aflaţi la Maryland, la periferia...

Trump și Putin își împart profitul
Internaţional duminică, 23 februarie 2025, 10:21

Papa Francisc nu e bine

Suveranul Pontif este „mai rău decât ieri” și a primit transfuzii de sânge, se arată în comunicat. Conform Vaticanului, Francisc, în...

Papa Francisc nu e bine
Internaţional duminică, 23 februarie 2025, 10:13

Germanii își aleg viitorul cancelar

Friedrich Merz, liderul conservator în vârstă de 69 de ani, este favorit în sondaje pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei. Scrutinul...

Germanii își aleg viitorul cancelar
Internaţional sâmbătă, 22 februarie 2025, 11:22

Statele Unite propun la ONU încheierea rapidă a conflictului din Ucraina – dar cu ce costuri ?

În timp ce preşedintele american Donald Trump face presiuni asupra omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, proiectul de rezoluţie văzut de...

Statele Unite propun la ONU încheierea rapidă a conflictului din Ucraina – dar cu ce costuri ?
Internaţional vineri, 21 februarie 2025, 13:01

Trei autobuze goale au explodat simultan lângă Tel Aviv

Trei autobuze goale au explodat simultan, joi seară,20 februarie în două parcări dintr-o suburbie a orașului israelian Tel Aviv.   Nu...

Trei autobuze goale au explodat simultan lângă Tel Aviv