Ascultă Radio România Cluj Live

Emiratele Arabe Unite apelează la inteligența artificială pentru a produce ploaie

La Forumul Internațional pentru Stimularea Ploii, oficialii au prezentat o nouă speranță: utilizarea inteligenței artificiale pentru a extrage mai multă umiditate din cerul adesea lipsit de nori.

Emiratele Arabe Unite apelează la inteligența artificială pentru a produce ploaie
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 25 februarie 2025, 11:50

Milioane de dolari au fost investite în ultimele decenii pentru a atenua seceta nesfârșită din Emiratele Arabe Unite.

 

 

În mare parte formată din expatriați, populația acestei țări bogate în petrol continuă să crească, în ciuda unui climat arid, ostil și a unor veri toride, relatează agenția France Presse (AFP).

În ciuda tuturor eforturilor depuse de Emiratele Arabe Unite, precipitațiile rămân rare.

La Forumul Internațional pentru Stimularea Ploii, desfășurat recent la Abu Dhabi, oficialii au prezentat o nouă speranță: utilizarea inteligenței artificiale pentru a extrage mai multă umiditate din cerul adesea lipsit de nori.

Printre inițiative se numără un sistem de inteligență artificială menit să îmbunătățească „însămânțarea” norilor, o tehnică ce presupune utilizarea avioanelor pentru a dispersa sare sau alte substanțe chimice în nori, cu scopul de a intensifica ploile.

„Este aproape finalizat”, a declarat Luca Delle Monache, director adjunct al Centrului pentru Extreme Meteorologice și Hidrologice din Vest, din cadrul Scripps Institution of Oceanography a Universității din California, San Diego.

Totuși, Delle Monache a recunoscut că inteligența artificială nu este un „glonț de argint” pentru EAU, care, la fel ca alte țări, practică însămânțarea norilor de zeci de ani.

Procesul funcționează prin creșterea dimensiunii picăturilor de apă, care apoi cad sub formă de ploaie. Se estimează că această tehnică poate spori precipitațiile cu 10-15%, a explicat Delle Monache.

Însă metoda funcționează doar cu anumite tipuri de nori, cum sunt norii cumulus. Dacă este aplicată incorect, aceasta poate chiar reduce precipitațiile.

Trebuie să o aplici în locul potrivit, la momentul potrivit. De aceea folosim inteligența artificială, a adăugat el.

Proiectul, care durează trei ani și este finanțat cu 1,5 milioane de dolari din programul de stimulare a ploilor al EAU, utilizează date satelitare, radar și meteorologice pentru a alimenta un algoritm ce prezice unde vor apărea norii potriviți pentru „însămânțare” în următoarele 6 ore.

Aceasta reprezintă un progres față de metoda actuală, în care zborurile de însămânțare sunt ghidate de experți ce analizează imagini satelitare.

În fiecare an, în EAU sunt efectuate sute de astfel de zboruri.

 

                                                         O populație dependentă de desalinizare

 

Cu doar 100 de milimetri de precipitații anuale, cei aproape 10 milioane de locuitori ai Emiratelor Arabe Unite se bazează în principal pe apa desalinizată, produsă de instalații care generează aproximativ 14% din apa desalinizată la nivel global, potrivit cifrelor oficiale.

90% din populația țării este formată din străini, iar aceasta a crescut de aproape 30 de ori de la înființarea EAU în 1971. Oamenii sunt concentrați în marile orașe precum Dubai, Abu Dhabi și Sharjah, situate pe coastă, în contrast cu vastul deșert arab din interiorul țării.

Cu toate acestea, țara are încă nevoie de apa subterană, reîmprospătată de precipitații și susținută printr-o serie de baraje, pentru agricultură și industrie.

Deși oficialii susțin că ploile s-au intensificat, acestea rămân atât de rare încât copiii de școală sunt cunoscuți pentru că izbucnesc în aplauze și se grăbesc la ferestrele claselor pentru a vedea fenomenul.

Chiar și ploaia artificială este atât de exotică încât a devenit o atracție de agrement. Pe „Strada Ploioasă” din Dubai, vizitatorii plătesc 300 de dirhami (81 de dolari) pentru a se plimba printr-o ploaie falsă.

Comandarea rugăciunilor pentru ploaie este o practică veche a familiilor conducătoare din Golf.

O excepție istorică a fost consemnată în aprilie 2024, când cele mai abundente precipitații înregistrate vreodată au dus la închiderea aeroportului internațional din Dubai și la inundarea drumurilor, paralizând orașul timp de câteva zile.

În căutarea unor soluții, EAU au început în 2017 organizarea unui forum anual dedicat stimulării ploilor, care a ajuns acum la cea de-a șaptea ediție. Programul de stimulare a ploilor a oferit granturi în valoare totală de 22,5 milioane de dolari în ultimii zece ani.

Când vine vorba de însămânțarea norilor, acest program este cel mai avansat din lume, a declarat Delle Monache la forum, desfășurat în apropierea palatului prezidențial și a sediului ADNOC, compania petrolieră de stat.

Este un domeniu foarte nișat al științelor atmosferice. Există puțini experți în lume, iar aproape toți sunt acum aici, a subliniat ea.

Algoritmul echipei sale nu este singura aplicație a inteligenței artificiale discutată.

Marouane Temimi, profesor asociat la Stevens Institute of Technology din New Jersey, a prezentat un sistem dezvoltat în SUA care utilizează învățarea automată pentru a urmări în timp real traiectoria și impactul furtunilor.

Totuși, la fel ca Delle Monache, Marouane Temimi a fost precaut în privința soluțiilor bazate pe inteligența artificială, avertizând că există limite clare.

Lipsa unor date detaliate despre compoziția norilor – o problemă frecventă, din cauza costurilor ridicate ale echipamentelor de monitorizare – îngreunează realizarea unor previziuni precise, chiar și cu ajutorul inteligenței artificiale.

Aș spune că mai avem de lucru, pentru că avem date, dar nu suficiente pentru a antrena corect modelele, a declarat el pentru AFP.

Entuziasmul față de inteligența artificială a fost temperat și de Loic Fauchon, președintele Consiliului Mondial al Apei, o organizație ce reunește guverne, companii, ONU și alte grupuri.

Fiți prudenți. Încercați să găsiți echilibrul corect între inteligența artificială și inteligența umană, a explicat el la conferință.

 

Radio România

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cântăreața Katy Perry pleacă într-un zbor suborbital exclusiv feminin
Internaţional luni, 14 aprilie 2025, 14:16

Cântăreața Katy Perry pleacă într-un zbor suborbital exclusiv feminin

Cântăreața americană Katy Perry va fi cel mai cunoscut nume dintr-un echipaj format exclusiv din femei, care va atinge luni, 14 aprilie, marginea...

Cântăreața Katy Perry pleacă într-un zbor suborbital exclusiv feminin
O regiune turistică a Spaniei, lovită de inundații majore
Internaţional luni, 14 aprilie 2025, 13:18

O regiune turistică a Spaniei, lovită de inundații majore

Insula Lanzarote din Spania, lovită de inundații după ploile abundente. Mai multe case au fost inundate și drumuri au fost distruse de valuri de...

O regiune turistică a Spaniei, lovită de inundații majore
Un nou tratament pentru cancerul de sân avansat, disponibil în Anglia
Internaţional vineri, 11 aprilie 2025, 15:13

Un nou tratament pentru cancerul de sân avansat, disponibil în Anglia

Un nou medicament pentru unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer de sân avansat este disponibil acum în serviciul public de sănătate al...

Un nou tratament pentru cancerul de sân avansat, disponibil în Anglia
Bărbații și bărbierii lor, arestați dacă încalcă legea islamică privind tunsoarea
Internaţional vineri, 11 aprilie 2025, 14:05

Bărbații și bărbierii lor, arestați dacă încalcă legea islamică privind tunsoarea

Un raport al ONU subliniază că poliţia moralităţii a talibanilor din Afganistan a arestat bărbaţi şi pe bărbierii acestora pentru că nu au...

Bărbații și bărbierii lor, arestați dacă încalcă legea islamică privind tunsoarea
Internaţional vineri, 11 aprilie 2025, 11:53

Taxele SUA pentru bunuri chineze: 145%

Produsele care vin din China în Statele Unite sunt acum supuse unor taxe vamale de cel puțin 145%, a anunțat joi, 10 aprilie, Casa Albă.  ...

Taxele SUA pentru bunuri chineze: 145%
Internaţional joi, 10 aprilie 2025, 13:11

Un număr record de alpiniști vor escalada vârfurile din Himalaya

În acest an, este aşteptat un număr record de alpinişti care să cucerească vârfurile de pe Himalaya, peste 120 de persoane obţinând permise...

Un număr record de alpiniști vor escalada vârfurile din Himalaya
Internaţional joi, 10 aprilie 2025, 11:30

Viaţa Prinţului Harry este în joc, a spus avocata acestuia în audierile de la Londra

Prințul Harry s-a întors miercuri, 9 aprilie, la Curțile Regale de Justiție din Londra pentru apelul său privind modificările aduse...

Viaţa Prinţului Harry este în joc, a spus avocata acestuia în audierile de la Londra
Internaţional joi, 10 aprilie 2025, 11:23

Studiu: Londra pierde milionarii

Aproximativ 11.300 de milionari au părăsit Londra anul trecut, mulţi din motive fiscale și Brexit, potrivit unui raport publicat miercuri, 9...

Studiu: Londra pierde milionarii