Consumul cartofilor verzi prezintă riscuri serioase pentru sănătate
Conținutul de solanină din cartofii verzi poate provoca probleme de sănătate.

Articol editat de cristina.rusu, 5 martie 2025, 12:00
Consumul de cartofi verzi în timpul iernii târzii şi primăverii prezintă riscuri serioase pentru sănătate, avertizează experţii.
Motivul este conţinutul crescut de solanină, o substanţă periculoasă, care se formează simultan cu clorofila.
Potrivit cercetărilor ştiinţifice, solanina poate provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv diaree, vărsături, greaţă şi dureri de cap.
Cercetătorii de la Universitatea Nebraska-Lincoln susţin că o persoană cu o greutate de 50 de kilograme poate simţi disconfort după consumarea a circa 450 de grame de cartofi verzi.
Experţii subliniază că nu ar trebui comercializaţi cartofii verzi. În general, cartofii trebuie depozitaţi într-un loc întunecat şi răcoros pentru a preveni formarea solaninei.
Părţile verzi trebuie îndepărtate, înainte de consum. Specialiştii recomandă ca, în cazul în care cartofii au un gust amar, să nu fie consumaţi.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.