Binele există, „Alături de tine”
Cum e să aduci zâmbetul pe fața unei mame singure sau aflată într-o situație dificilă?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 martie 2025, 00:00
„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor singure, femeilor aflate în situații dificile. Este ea însăși mamă a doi copii, deși a crescut în orfelinat. În plus, a avut grijă și de frații mai mici, și, mai târziu, devenită adult, a avut grijă și de mama care s-a stins din cauza cancerului.
Lia este acum soție și mamă a doi copii, dar și fondatoarea ONG-ului „Alături de tine”, prin care este alături de femei ce au nevoie de sprijin.
Alături de Lia este o comunitate de aprox 14.000 de urmăritori pe instagram. unde o puteți cunoaște mai îndeaproape.
La noi, povestește despre campanie și, mai ales, despre cum a reușit, fără sprijinul unei familii, să întemeieze o familie proprie și o familie lărgită, de oameni care urmăresc binele:
Lia Rusu: În cadrul campaniei ”Te iubesc, mamă” strângem de obicei produse de igienă, flori, mărțișor și un mesaj de încurajare. Toate aceste produse merg către mamele care sunt singure, în familii monoparental, mamele abuzate care trăiesc în centrele de plasament, bunicile care își cresc nepoții și mămicile care sunt bolnave de cancer sau doamnele care sunt bolnave de cancer și mămicile care sunt și ele în oncologie pediatrică sau în spitalul de oncologie cu copii lor bolnavi.
Reporter: Scopul cel mai mare al campaniei nu este însă acela de a oferi ajutor material.
Lia Rusu: Sunt multe mame care își pun copiii flămânzi la somn, se gândesc ce o să facă, cum o să se descurce mai departe și cumva le transmitem o îmbrățișare, chiar dacă pachetul nu este ceva foarte mare, dar nu acesta este scopul nostru, ci să le reamintim că nu sunt singure și noi suntem aici să le sprijinim așa acum putem, din puținul nostru, dar acesta este mesajul principal, că nu ești singură, te văd, ești apreciată și ne gândim la tine. Și cumva și necazurile lor, și boala cumva totul se va termina, dar ele au nevoie de o mică încurajare.
Reporter: Am întrebat-o pe inițiatoarea campaniei ”Te iubesc, mamă” când a avut ea ultima oară ocazia să-i spună ”te iubesc” mamei sale.
Lia Rusu: Eu am crescut într-un orfelinat, dar mi-am cunoscut mama. Ea a făcut multe alegeri greșite și cumva nu a avut posibilitate să mă crească pe mine și pe frații mei și am crescut într-un orfelinat de la vârsta de 6 ani până la 18 ani. Eu mi-am ajutat și mama și cumva mă îndrept spre campania asta și persoanelor cu nevoi oncologice, pentru că mama a murit de cancer, a avut cancer de col uterin în ultimele luni ale vieții. Eu, din banii mei, pentru că lucram atunci, eram încă în orfelinat, dar lucram part-time și mama a locuit cu mine în orfelinat, într-o cameră separată și eu îi schimbam scutecul, eu o duceam la tratamente și i-am spus mereu te iubesc, doar că ea n-a fost lângă mine, n-a fost acolo niciodată ca să spun așa, dar nu o condamn. Am iertat-o și i-am spus te iubesc, mamă înainte să decedeze.
Reporter: Cine a fost alături de tine, fiindcă fundația ta se cheamă Alături de tine și tu ai fost mamă mai întâi pentru frații tăi, apoi pentru proprii tăi copii. Aș vrea să știu cine a fost alături de tine?
Lia Rusu: Alături de mine au fost oameni buni care au crezut în mine și cumva, prin gesturile lor mici mi-au arătat că eu nu sunt invizibilă. Poate unii mi-au oferit o jucărie, poate alții mi-au dus cărțile de care aveam nevoie pentru școală, o porție de mâncare, un profesor care, nu știu, a crezut în mine și toate aceste gesturi contează mai mult decât îți poți imagina. Pentru mine toate aceste lucruri au fost cumva și stâlpii care m-au ținut în picioare și cumva mi-au arătat că bunătatea există și că oamenii buni chiar există.
Reporter: Acum tu ești unul dintre oameni aceia buni. De ce nu a fost destul să îți vezi de familia ta și s-o faci frumoasă, așa cum n-ai avut tu una, și a trebuit să te implici în ajutorarea altora?
Lia Rusu: Pentru că întotdeauna am mers pe principul că nu există, nu se poate și cumva am considerat că este mai bine să dăruiești decât să ai. Și cred că Dumnezeu m-a înzestrat cu bunătate și mereu dacă am avut o pâine, jumătate am putut să o dau celuilalt fără să-mi fac griji că oare mâine ce voi pune pe masă. Și cred că se poate și pot să reușești tot ce-ți propui, dar unii oameni nu au suficient suport, trebuie cineva să vină să-i ajute, să-i încurajeze și să-i ofere acel mic ajutor de care au nevoie, cumva să fie stâlpul lor. Și dacă eu am putut, consider că și alții pot reuși și cumva eu am vrut să fiu acolo pentru ei.
Reporter: Apropo de bunătate, ai spus că ai iertat-o și pe mama și l-ai iertat și pe tata pentru că n-au putut fi alături de tine și de frații tăi când erați copii și aveați așa de mare nevoie de ajutor. Cum ai reușit?
Lia Rusu: Sunt o persoană creștină și eu consider că nu sunt eu în măsură nici să judec și nici să port toate aceste resentimente pentru că tot pe mine mă afectează. Nu am vrut ca în inima mea să fie loc de neiertare sau frustrare sau toate aceste întrebări: de ce eu? de ce pe mine? și am hotărât să iert și să merg mai departe, să las trecutul în urmă, că nu mă definește nici trecutul. Prezentul este cel care contează și am hotărât ca toate aceste sentimente negative să le las deoparte și să accept omul, să-l iubesc așa cum este, să nu stau să caut, să judec și să îi pun etichete.
Reporter: Și cum stai cu dragostea acum?
Lia Rusu: Am dragoste pentru toată lumea, dar Dumnezeu mai binecuvântat cu un soț înțelept, bun, minunat care este lângă mine în tot și mă susține. Fără ajutorul lui cred că nu eram aici, pentru că am început așa într-o nebunie tot acest proiect, am început așa cu economiile noastre. Totuși, am zis ”haide, că o să reușim”, nu știu, cumva simt că pentru asta m-am născut și pentru asta am fost cumva trimisă pe Pământ, să sprijin pe alții, să-i ajut. Simt că tot ce îmi propun, așa reușesc într-un final. Și atunci asta mă împlinește.
Reporter: Visul Liei este să aibă într-o zi o casă a lor în care, în calitate de asistenți maternali, să poată fi stâlpi de susținere pentru cât mai mulți copii. Stâlpi de susținere și o sursă de dragoste necondiționată. O puteți urmări pe Lia, pe pagina ei de instagram. S-o încurajați și s-o ajutați, după cum veți fi inspirați.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.