Nu turnați apă pe uleiul aprins din tigaie!
Ce măsuri trebuie să luăm în cazul în care a izbucnit un incendiu în bucătărie?

Articol editat de cristina.rusu, 11 martie 2025, 13:12
Un incendiu a izbucnit într-un apartament din Aleșd, după ce un bărbat a încercat să stingă cu apă flăcările provocate de aprinderea uleiului dintr-o tigaie.
Apelul a venit în dispeceratul ISU “Crișana” iar pompierii au fost mobilizați imediat la blocul de locuințe de pe strada Cartier Șoimul.
Incendiul, care se manifesta în bucătăria locuinței, a fost stins în aproximativ 10 minute.
Pompierii militari paramedici au acordat îngrijirile necesare bărbatului, în vârstă de 51 de ani, care suferise arsuri la nivelul feței, mâinilor și căilor respiratorii.
El a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean.
În urma evenimentului au ars vase și alte obiecte din plastic din bucătărie.
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente
Pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a nesupravegherii aparatelor de gătit, neglijenţei persoanelor la folosirea acestora sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu persoane rănite și mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (închideți aragazul dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată sau dacă sunteți obosiți și mergeți să vă odihniți “câteva minute…”), să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor. De asemenea, nu amplasați materiale combustibile în apropierea aparatelor de gătit (perdele, draperii, prosoape, hârtii etc.).
În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:
• Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
• Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
• Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
• Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lăsați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.
• Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.