Cum putem prelungi durata de utilizare a alimentelor de bază
Depozitarea corectă a alimentelor poate reduce şansele de a ne îmbolnăvi, poate îmbunătăţi calitatea mâncării şi ne poate ajuta să economisim bani.

Articol editat de cristina.rusu, 12 martie 2025, 00:00
Experţii au subliniat cele mai importante cinci alimente care nu trebuie niciodată păstrate în frigider: roşiile, cartofii, ceapa, usturoiul şi pâinea, care ar trebui depozitate în alt loc pentru a le prelungi durata de viaţă.
Păstrarea corectă menţine alimentele proaspete pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă mai puţine drumuri la supermarket şi reducerea considerabilă a banilor cheltuiţi pe alimente în decurs de un an. De exemplu, dacă alimentele rezistă două săptămâni în loc de una, costurile pot fi reduse la jumătate.
Roşiile depozitate în frigider îşi pot pierde aroma şi textura. Acest lucru se întâmplă deoarece temperaturile scăzute împiedică maturizarea lor, oprind dezvoltarea gustului dulce şi provocând pierderea suculenţei lor. Cel mai bun mod de a le menţine proaspete este păstrarea la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui. Dacă sunt foarte coapte, pot fi depozitate într-un loc mai răcoros din bucătărie, dar frigiderul trebuie evitat cu orice preţ. Roşiile pot rezista până la două săptămâni dacă sunt păstrate corespunzător.
Potrivit experţilor, cartofii trebuie depozitaţi într-un loc răcoros, întunecat şi uscat, precum o cămară sau o pivniţă. Păstrarea cartofilor în frigider poate accelera transformarea amidonului în zahăr, ceea ce le poate da o culoare închisă şi o textură prea dulce şi nisipoasă. De asemenea, este important să fie păstraţi într-un sac din hârtie sau plasă pentru a preveni acumularea umezelii şi încolţirea. O pungă de cartofi poate rezista între una şi două luni în condiţii optime, dar în frigider, termenul de valabilitate se reduce la doar una-două săptămâni.
Ceapa absoarbe uşor umezeala, ceea ce înseamnă că se poate înmuia şi poate mucegăi rapid în frigider. Pentru a o menţine proaspătă, trebuie depozitată într-un loc răcoros, uscat şi bine ventilat. De asemenea, experţii avertizează să nu fie păstrată lângă cartofi, deoarece gazele şi umezeala pe care le elimină pot accelera degradarea reciprocă. Ceapa depozitată corespunzător poate rezista între două şi trei luni.
Usturoiul poate rezista până la şase luni. Însă umiditatea din frigider poate provoca încolţirea, formarea mucegaiului sau transformarea într-o textură cauciucată. Cel mai bun mod de a păstra usturoiul este într-un loc răcoros şi întunecat, cu o bună circulaţie a aerului. O zonă uscată din cămară sau un recipient special pentru usturoi îl pot ajuta să îşi menţină aroma şi textura mai mult timp.
Depozitarea pâinii în frigider poate părea o idee bună, însă, în realitate, temperaturile scăzute determină învechirea mai rapidă a pâinii. Frigiderul accelerează procesul de cristalizare a amidonului, ceea ce duce la uscarea pâinii şi la transformarea ei într-un produs tare şi cauciucat. În schimb, este recomandată depozitarea pâinii la temperatura camerei, într-o cutie de pâine sau într-o pungă de hârtie, pentru a-i menţine textura moale.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.