Măceşele combat oboseala de primăvară
Fructele măceşelor se recoltează la maturitate deplină, când conţinutul de vitamina C este cel mai ridicat.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 martie 2025, 12:00
Datorită conţinutului lor bogat de vitamina C, măceşele îmbunătăţesc procesele de oxido-reducere din celule, întăresc capilarele şi au efect diuretic. Sunt utilizate pentru tratarea avitaminozei (în special a deficitului de vitamina C), a hipovitaminozei (oboseala de primăvară, stările de epuizare după o boală gravă etc.) şi multor afecţiuni, deoarece întăresc sistemul imunitar, cresc tonusul şi stimulează metabolismul.
Măceşele sunt recomandate în stări febrile, sângerări gingivale, diaree, icter, hepatită şi alte afecţiuni hepatice, hemoragii uterine abundente şi multe alte afecţiuni. De asemenea, sunt utilizate ca diuretice şi antiinflamatoare în cazul afecţiunilor renale şi cardiovasculare.
Aceste fructe sunt o sursă importantă de vitamina C, care se acumulează în cantitate maximă la începutul coacerii şi apoi începe să scadă rapid. Pe lângă vitamina C, măceşele conțin caroten, vitaminele B2, K1 şi P, zaharuri, substanţe pectice, acizi organici (citric şi malic).
Seminţele lor sunt bogate în ulei gras, care conţine vitamina E.
Fructele măceşelor se recoltează la maturitate deplină, când conţinutul de vitamina C este cel mai ridicat. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.