Ascultă Radio România Cluj Live

De ce se cristalizează mierea?

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

De ce se cristalizează mierea?

Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2025, 00:00 / actualizat: 17 martie 2025, 13:37

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o consistenţă granulară sau cremoasă.

 

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

Mierea este un amestec complex de zaharuri, apă, enzime, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Principalele zaharuri din miere sunt fructoza şi glucoza, iar raportul dintre acestea joacă un rol esenţial în procesul de cristalizare. Fructoza este mai dulce şi mai solubilă în apă, în timp ce glucoza are tendinţa de a se cristaliza mai rapid.

Dacă mierea conţine un nivel mai ridicat de glucoză în comparaţie cu fructoza, aceasta se va cristaliza mai repede. De exemplu, mierea de floarea-soarelui şi de rapiţă conţine mai multă glucoză şi se cristalizează rapid, în timp ce mierea de salcâm, bogată în fructoză, rămâne lichidă mai mult timp.

Temperatura este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează cristalizarea mierii. Mierea se cristalizează cel mai rapid la temperaturi cuprinse între 10°C şi 15°C, iar la temperaturi de peste 25°C, mierea rămâne lichidă. Acesta este motivul pentru care mierea păstrată la frigider se cristalizează rapid. Cristalizarea nu afectează calitatea sau valoarea nutritivă a mierii, ci doar textura acesteia. Modul de depozitare influenţează cristalizarea mierii.

Recipientele etanşe încetinesc procesul – mierea păstrată în borcane de sticlă sau recipiente bine închise se cristalizează mai lent, deoarece este mai puţin expusă la umiditate şi aer.

Expunerea la aer şi umiditate accelerează cristalizarea – umiditatea diluează soluţia de zahăr din miere, facilitând formarea cristalelor. De aceea, se recomandă păstrarea mierii într-un loc uscat şi răcoros, în recipiente bine închise.

Cel mai simplu mod de a transforma mierea cristalizată înapoi în formă lichidă este să o încălzim în baie de aburi, la o temperatură de maximum 40°C.

Astfel, toate substanţele nutritive şi enzimele benefice, sensibile la temperaturi ridicate, sunt păstrate intacte. Trebuie evitată utilizarea cuptorului cu microunde, deoarece acesta poate distruge proprietăţile benefice ale mierii.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator