Ascultă Radio România Cluj Live

De ce se cristalizează mierea?

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

De ce se cristalizează mierea?

Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2025, 00:00 / actualizat: 17 martie 2025, 13:37

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o consistenţă granulară sau cremoasă.

 

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

Mierea este un amestec complex de zaharuri, apă, enzime, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Principalele zaharuri din miere sunt fructoza şi glucoza, iar raportul dintre acestea joacă un rol esenţial în procesul de cristalizare. Fructoza este mai dulce şi mai solubilă în apă, în timp ce glucoza are tendinţa de a se cristaliza mai rapid.

Dacă mierea conţine un nivel mai ridicat de glucoză în comparaţie cu fructoza, aceasta se va cristaliza mai repede. De exemplu, mierea de floarea-soarelui şi de rapiţă conţine mai multă glucoză şi se cristalizează rapid, în timp ce mierea de salcâm, bogată în fructoză, rămâne lichidă mai mult timp.

Temperatura este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează cristalizarea mierii. Mierea se cristalizează cel mai rapid la temperaturi cuprinse între 10°C şi 15°C, iar la temperaturi de peste 25°C, mierea rămâne lichidă. Acesta este motivul pentru care mierea păstrată la frigider se cristalizează rapid. Cristalizarea nu afectează calitatea sau valoarea nutritivă a mierii, ci doar textura acesteia. Modul de depozitare influenţează cristalizarea mierii.

Recipientele etanşe încetinesc procesul – mierea păstrată în borcane de sticlă sau recipiente bine închise se cristalizează mai lent, deoarece este mai puţin expusă la umiditate şi aer.

Expunerea la aer şi umiditate accelerează cristalizarea – umiditatea diluează soluţia de zahăr din miere, facilitând formarea cristalelor. De aceea, se recomandă păstrarea mierii într-un loc uscat şi răcoros, în recipiente bine închise.

Cel mai simplu mod de a transforma mierea cristalizată înapoi în formă lichidă este să o încălzim în baie de aburi, la o temperatură de maximum 40°C.

Astfel, toate substanţele nutritive şi enzimele benefice, sensibile la temperaturi ridicate, sunt păstrate intacte. Trebuie evitată utilizarea cuptorului cu microunde, deoarece acesta poate distruge proprietăţile benefice ale mierii.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ce vechime are planta de cacao?
Diverse joi, 13 martie 2025, 00:00

Ce vechime are planta de cacao?

Planta de cacao, Theobroma cacao, este mult mai veche decât s-a crezut până acum: planta, care se numără acum printre cele mai utilizate pentru...

Ce vechime are planta de cacao?
Un actor plătește datoriile locuitorilor din orașul său natal
Diverse miercuri, 12 martie 2025, 18:00

Un actor plătește datoriile locuitorilor din orașul său natal

După ce s-a declarat comediant „non-profit”, promițând că va cheltui banii pe care îi câștigă doar pentru cauze bune, a trecut la...

Un actor plătește datoriile locuitorilor din orașul său natal
Portocalele benefice pentru sănătate
Diverse miercuri, 12 martie 2025, 12:00

Portocalele benefice pentru sănătate

Portocalele sunt bogate în vitamina C, cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante şi pentru capacitatea de a susţine sistemul imunitar....

Portocalele benefice pentru sănătate
Cum putem prelungi durata de utilizare a alimentelor de bază
Diverse miercuri, 12 martie 2025, 00:00

Cum putem prelungi durata de utilizare a alimentelor de bază

Experţii au subliniat cele mai importante cinci alimente care nu trebuie niciodată păstrate în frigider: roşiile, cartofii, ceapa, usturoiul şi...

Cum putem prelungi durata de utilizare a alimentelor de bază
Diverse marți, 11 martie 2025, 12:00

Persoanele active fizic suferă mai rar de depresie şi accident vascular cerebral

Un nou studiu arată că persoanele care practică exerciţii fizice moderate sau intense ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta diverse...

Persoanele active fizic suferă mai rar de depresie şi accident vascular cerebral
Diverse marți, 11 martie 2025, 00:00

Ziua din săptămână în care intervenţiile chirurgicale nu sunt recomandate

Anul trecut, un studiu a arătat că operațiile chirurgicale efectuate vineri, 13, nu prezentau mai multe riscuri decât cele efectuate într-o...

Ziua din săptămână în care intervenţiile chirurgicale nu sunt recomandate
Diverse luni, 10 martie 2025, 14:16

Bărbat arestat după ce a escaladat turnul Big Ben din Londra

Un bărbat a fost arestat după ce a escaladat turnul care adăpostește celebrul ceas Big Ben din Palatul Westminster din centrul Londrei.  ...

Bărbat arestat după ce a escaladat turnul Big Ben din Londra
Diverse luni, 10 martie 2025, 12:00

Problemele ginecologice pot creşte riscul de boli de inimă?

Potrivit unui nou studiu, unele tulburări ginecologice, cum ar fi endometrioza, pot fi legate de un risc mai mare de boli de inimă și de boli care...

Problemele ginecologice pot creşte riscul de boli de inimă?