Ce medicamente nu trebuie luate cu cafea
Un farmacist de la Centrul Medical al Universităţii din Minnesota a explicat ce medicamente nu trebuie luate cu cafea.

Articol editat de cristina.rusu, 18 martie 2025, 12:00
Cafeaua poate împiedica absorbţia corectă a antibioticelor, precum şi a medicamentelor pentru boala Alzheimer, diabet, hipertensiune şi osteoporoză.
Acest lucru a fost explicat de Havy Ngo-Hamilton, farmacist la Centrul Medical al Universităţii din Minnesota. Potrivit expertului, consumul oricăror băuturi cu cofeină poate creşte nivelurile de insulină şi zahăr din sânge, ceea ce poate reduce eficacitatea medicamentelor pentru diabet, cum ar fi metformina. De asemenea, se recomandă evitarea administrării acestor medicamente împreună cu cafea cu frişcă şi zahăr.
Cafeaua şi ceaiul nu trebuie combinate cu antibiotice, deoarece aceste medicamente pot încetini metabolismul cofeinei. Acest lucru duce la menţinerea unei concentraţii ridicate de cofeină în sânge pentru o perioadă mai lungă, ceea ce poate provoca palpitaţii şi nervozitate.
Cofeina creşte şi ritmul cardiac, ceea ce nu este recomandat persoanelor care iau medicamente pentru tensiune arterială.
De asemenea, medicamentele pentru boala Alzheimer ar trebui luate cu două ore înainte sau patru ore după consumul de cafea.
Administrarea simultană creşte efectul barierei hematoencefalice (graniţa semipermeabilă dintre fluxul sanguin şi sistemul nervos central), ceea ce îngreunează pătrunderea substanţelor active în creier.
Cofeina poate, de asemenea, să interfereze cu absorbţia corectă a medicamentelor pentru osteoporoză, o boală metabolică a oaselor. Ngo-Hamilton recomandă să aşteptaţi aproximativ două ore înainte de a consuma cafea sau de a mânca după administrarea acestor medicamente.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.