Reîncep cursurile de programare pentru persoanele cu dizabilităţi
În această lună are loc o nouă selecţie de cursanţi, iar cei doritori se pot înscrie până pe 31 martie.

Articol editat de cristina.rusu, 18 martie 2025, 14:20
De peste 6 ani asociaţia AMAIS organizează cursuri de programare pentru persoane cu dizabilităţi, pentru a le ajuta să-şi găsească noi oportunităţi profesionale. Mulţi dintre absolvenţii acestor cursuri s-au îndreptat mai apoi către facultăţi de informatică sau au reuşit să se angajeze în multinaţionale şi companii de IT.
În această lună are loc o nouă selecţie de cursanţi, iar cei doritori se pot înscrie până pe 31 martie.
Detalii avem de la unul din traineri, programatorul Alex Cucu:
Alex Cucu: Ce pot învăţa cursanţii sunt cunoştinţele de programare de bază: să implementeze nişte algoritmi, nişte sortări de date, dar şi lucruri mai complexe, cum ar fi interfeţele şi interacţiunea cu bazele de date. Cursul a ajuns acum la a şaptea ediţie, noi îl facem din 2019 şi avem mai mulţi absolvenţi care deja lucrează sau merg la facultate. El este destinat persoanelor nevăzătoare şi persoanelor cu mobilitate redusă, dar începând de anul trecut avem şi două locuri pentru persoanele fără dizabilităţi.
Andrea Nagy: Trainerii sunt toţi nevăzători?
Alex Cucu: 4 nevăzători şi unul fără deficienţe de vedere. El a venit către noi pentru că dorea să devină mentor şi să înveţe să ofere informaţii, inclusiv la job când lucrează cu programatori începători. Cursurile noastre sunt săptămânale, sunt online şi durează 2 ore. Avem 2 module: un modul de începători care e până prin august şi un modul de avansaţi, care va fi până prin ianuarie 2026. Între cele două module cursanţii trebuie să-şi facă un proiect. În acest weekend, pe 22 martie, de la ora 11.00, vor putea participa la un webinar prin care să-şi dea seama dacă programarea e pentru ei şi de asemenea să ne pună întrebări, să afle detalii pe care nu le-au regăsit în procesul de înscriere. Cursanţii trebuie să ştie că pot investi un minim de 6 ore pe săptămână pe toată perioada cursului.
Andrea Nagy: Cât de greu e să fii programator ca nevăzător, care sunt lucrurile pe care nu poţi să le faci?
Alex Cucu: Limita este la proiectele unde ai nevoie de foarte mult design: nu putem să facem design sau să aranjăm în pagină foarte mult informaţia.
Andrea Nagy: Care e punctul la care cursanţii au dificultăţi şi poate doresc să se oprească?
Alex Cucu: Pentru cei care au experimentat pe cont propriu e punctul în care s-au oprit din a experimenta. Vin către noi pentru că primesc informaţia structurată şi au pe cine să întrebe constant, pentru că fiecare cursant va avea un mentor alocat cu care poate vorbi inclusiv când îşi face temele. Informaţia pe care o transmitem există în mai multe locuri; plusul pe care noi îl aducem este structurarea ei şi contactul uman pentru a învăţa.
Cursurile de programare sunt gratuite, iar înscrierea se poate face aici:
https://amais.ro/eveniment/au-inceput-inscrierile-la-cursurile-de-programare-cmu-tech-7/#content
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.