Ascultă Radio România Cluj Live

Pământul a depășit deja nivelul maxim tolerabil al încălzirii globale

Consecințele pentru umanitate vor fi ireversibile!

Pământul a depășit deja nivelul maxim tolerabil al încălzirii globale
Foto: Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 martie 2025, 00:00

Un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) avertizează cu privire la accelerarea schimbărilor climatice.
Semnele cheie ale schimbărilor climatice au doborât recorduri anul trecut, potrivit unei echipe internaționale de oameni de știință de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM), care estimează creșterea pe termen lung a temperaturii medii globale între 1,34 și 1,41 grade Celsius față de perioada de referință (1850-1900).

 

„Semnele clare ale schimbărilor climatice induse de om au atins noi niveluri în 2024, iar unele dintre consecințele sale vor fi ireversibile timp de sute, dacă nu mii, de ani”, se arată într-un raport publicat miercuri de agenția științifică a Națiunilor Unite.

Consecințe ireversibile pentru noi!

Potrivit experților OMM, fiecare fracțiune suplimentară de grad (în temperatura medie globală) crește costurile și riscurile pentru umanitate. Raportul confirmă că 2024 a fost primul an în care temperatura medie globală a depășit cu 1,55°C nivelurile preindustriale, devenind cel mai cald an înregistrat în ultimii 175 de ani. Mai mult, această estimare implică că limita de 1,5°C stabilită de comunitatea internațională ca nivel maxim tolerabil de încălzire globală a fost depășită, iar dincolo de această limită, consecințele pentru umanitate vor fi foarte grave și ireversibile.

Oamenii de știință OMM au subliniat că, în ciuda tuturor eforturilor, temperaturile sunt „doar o mică parte” dintr-o situație mult mai complexă, una în care, de exemplu, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a atins și ea cote fără precedent în ultimii 800.000 de ani.

Situația de la poli se îndreaptă, de asemenea, într-o direcție foarte îngrijorătoare: cele mai scăzute 18 niveluri de gheață din Arctica au fost înregistrate în ultimii 18 ani, în timp ce cele trei cel mai scăzute întinderi de gheață din Antarctica au avut loc în ultimii trei ani. În plus, pierderea de masă glaciară în perioada de trei ani 2022-2024 a fost cea mai mare din istorie.

Creșterea nivelului mării – unde este stocată 90% din energia prinsă de gazele cu efect de seră în sistemul Pământului – s-a accelerat și ea, crescând cu o rată de două ori mai mare decât de când au început măsurătorile prin satelit. Potrivit raportului, conținutul de căldură oceanică în 2024 a atins cel mai înalt nivel în cei 65 de ani de înregistrări observaționale, iar fiecare dintre ultimii opt ani a stabilit un nou record. Astfel, rata de încălzire a oceanelor în ultimele două decenii (2005-2024) este mai mult decât dublă față de cea înregistrată în perioada 1960-2005.

În ceea ce privește temperaturile, ultimii zece ani au fost cei mai călduroși înregistrat, iar fiecare dintre ultimii opt ani a stabilit un nou record de căldură oceanică.

Temperaturile record din 2024 au fost atribuite creșterii continue a emisiilor de gaze cu efect de seră – care provoacă încălzirea globală – și tranziției de la La Niña la El Niño, în timp ce factori precum schimbările ciclului solar ar fi putut, de asemenea, să fi contribuit. (www.20minutos.es)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

De ce se cristalizează mierea?
Diverse luni, 17 martie 2025, 00:00

De ce se cristalizează mierea?

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o...

De ce se cristalizează mierea?
Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Diverse duminică, 16 martie 2025, 12:00

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!

Cojile de avocado sunt adesea considerate deșeuri și aruncate la gunoi, însă ele ascund multiple întrebuințări valoroase care pot fi integrate...

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Alimente care suprimă senzaţia de foame
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 12:00

Alimente care suprimă senzaţia de foame

Controlul poftei de mâncare, precum şi al nivelului de zahăr din sânge, este esenţial în procesul de slăbire.   În timp ce unii recurg...

Alimente care suprimă senzaţia de foame
Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 06:00

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan

Carl Sagan (1934-1996) a fost un cunoscut astronom şi astrofizician, care a adus o mare contribuţie la promovarea ştiinţei în rândul publicului...

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse vineri, 14 martie 2025, 12:00

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!

Unele alimente pot provoca o noapte agitată, afectând astfel starea generală. Un somn odihnitor reîncarcă atât mintea, cât şi corpul şi este...

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!
Diverse vineri, 14 martie 2025, 06:00

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă

Vi se pare că muzica nu mai e cum era în anii ’80? S-ar putea să aveţi dreptate, cel puţin în privinţa versurilor. Un studiu arată că...

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă
Diverse joi, 13 martie 2025, 12:00

Măceşele combat oboseala de primăvară

Datorită conţinutului lor bogat de vitamina C, măceşele îmbunătăţesc procesele de oxido-reducere din celule, întăresc capilarele şi au...

Măceşele combat oboseala de primăvară
Diverse joi, 13 martie 2025, 00:00

Ce vechime are planta de cacao?

Planta de cacao, Theobroma cacao, este mult mai veche decât s-a crezut până acum: planta, care se numără acum printre cele mai utilizate pentru...

Ce vechime are planta de cacao?