Ascultă Radio România Cluj Live

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam. Un nou studiu schimbă complet felul în care privim memoria celor mici.

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață

Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2025, 00:00

Se pare că bebelușii pot reține informații și experiențe mai bine decât se presupunea până acum. Mai mult decât niște „pagini albe”, bebelușii sunt mici observatori atenți și… surprinzător de buni la reținut!

 

Primii ani de viaţă sunt o perioadă de învăţare intensă, însă oamenii nu îşi amintesc în general prea multe lucruri despre acea perioadă, un fenomen cunoscut sub numele de amnezie infantilă, informează AFP.

Totuşi, un nou studiu publicat în revista Science arată că bebeluşii chiar îşi formează amintiri în primii ani de viaţă. Deocamdată nu este cunoscut motivul pentru care aceste amintiri sunt mai greu de accesat în etapele ulterioare ale vieţii.

Întotdeauna am fost fascinat de această lacună misterioasă pe care o avem în istoria noastră personală, a declarat Nick Turk-Browne, profesor de psihologie la Universitatea Yale din Statele Unite şi principalul autor al studiului.

În jurul vârstei de un an, copiii sunt învăţăcei extraordinari. Ei dobândesc limbajul, mersul, recunosc obiecte, legături sociale…

Cu toate acestea, nu ne amintim niciuna dintre aceste experienţe, a adăugat profesorul american.

Sigmund Freud, părintele psihanalizei, credea că amintirile timpurii devin inaccesibile pentru conştiinţă printr-un mecanism de reprimare. Însă potrivit teoriilor moderne, de vină este mai degrabă hipocampul, o parte a creierului care este esenţială pentru memoria episodică şi care nu este complet dezvoltată în perioada copilăriei timpurii.

Oamenii de ştiinţă şi-au bazat lucrările pe studii comportamentale anterioare, care au arătat că bebeluşii care nu îşi pot verbaliza amintirile tind să privească mai mult timp obiectele care le sunt deja familiare şi pe care şi le amintesc.

În paralel, studii recente privind activitatea cerebrală la şobolani au arătat că engramele – configuraţii de celule care stochează amintiri – se formează la şobolanii tineri, dar devin inaccesibile odată cu trecerea timpului.

 

                                                                      Suzete şi jucării de pluş

 

Dar până acum a fost imposibilă o observare metodică a bebeluşilor, reticenţi în a sta nemişcaţi într-un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională cerebrală (fRMN), care urmăreşte fluxul sanguin pentru ‘a vedea’ activitatea creierului.

Pentru a depăşi acest obstacol, echipa profesorului Nick Turk-Browne a folosit tehnici pe care laboratorul său le-a perfecţionat de-a lungul timpului: manechine, animale de pluş, susţinerea bebeluşilor cu ajutorul unor perne, motive psihedelice proiectate în fundal pentru a menţine atenţia copiilor.

Cercetătorii au efectuat sute de astfel de sesiuni pentru a compensa faptul că multe imagini erau neclare în ciuda tuturor eforturilor depuse.

Un număr total de 26 de bebeluşi, din care jumătate aveau mai puţin de un an, iar cealaltă jumătate peste un an, au luat parte la experiment, care a implicat scanarea creierelor lor.

Iniţial, le-au fost arătate imagini cu feţe sau obiecte. Ulterior, o imagine pe care o văzuseră deja le-a fost arătată în acelaşi timp cu una nouă.

Am măsurat timpul petrecut de ei privind imaginile cunoscute, iar acesta este etalonul nostru pentru aprecierea memoriei lor cu privire la imaginea în cauză, a precizat coordonatorul studiului.

 

                                                                                Amintiri îngropate

 

Prin examinarea activităţii creierului în faţa unei amintiri, oamenii de ştiinţă au confirmat că hipocampul era activ în codificarea memoriei încă de la o vârstă fragedă.

Aşa s-a întâmplat pentru 11 dintre cei 13 copii cu vârste de peste un an, dar nu şi pentru cei cu vârste mai mici de un an. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că bebeluşii cu cele mai bune performanţe în materie de memorare prezentau o activitate mai mare a hipocampului.

Ceea ce putem concluziona din studiul nostru este că bebeluşii au capacitatea de a codifica amintiri episodice în hipocamp începând de la vârsta de aproximativ 12 luni, a subliniat Nick Turk-Browne.

Ingeniozitatea abordării lor experimentale nu poate fi subestimată, au scris cercetătorii Adam Ramsaran şi Paul Frankland într-un comentariu care însoţeşte noul studiu.

Însă ce se întâmplă cu aceste amintiri timpurii rămâne un mister. Poate că ele nu sunt niciodată pe deplin consolidate în memoria pe termen lung sau poate că ele sunt prezente, dar devin inaccesibile.

Nick Turk-Brown se declară în favoarea ultimei ipoteze şi coordonează în această perioadă un nou studiu pentru a determina dacă bebeluşii, copiii mici şi copiii recunosc imagini văzute anterior.

Primele rezultate sugerează că amintirile pot persista până la vârsta de trei ani înainte de a se estompa. Cercetătorul american ar dori foarte mult să afle dacă fragmente din acele amintiri timpurii pot fi reactivate mai târziu în timpul vieţii.

 

Radio Antena Satelor

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator