Alimente care previn albirea părului
Această legumă ajută la păstrarea culorii naturale a părului pentru mai mult timp.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 martie 2025, 12:00
Albirea părului face parte din viaţa oamenilor și a fost mult timp considerat un stil la modă. Cu toate acestea, mulți oameni doresc să-și păstreze culoarea naturală a părului cât mai mult timp posibil. Pe lângă factorii genetici, poluarea mediului, stresul oxidativ și obiceiurile alimentare pot influența, de asemenea, procesul de albire a părului. În același timp, studiile științifice sugerează că anumiți antioxidanți pot ajuta la păstrarea culorii naturale a părului pentru mai mult timp.
Un ingredient activ promițător este luteolina. Se găsește în legume precum broccoli, ardei și morcovi. Haideți să vedem cum funcționează luteolina și cum o dietă echilibrată și un stil de viață fără stres pot menține părul sănătos și pigmentat.
Această legumă ajută la păstrarea culorii naturale a părului mai mult timp: culoarea părului este determinată de pigmentul melanină, care este produs de celulele speciale din rădăcinile părului, melanocitele. Odată cu înaintarea în vârstă, activitatea lor scade, determinând scăderea treptată a aportului de pigment al părului. Treptat, părul îşi schimbă culoarea şi poate fi gri sau complet alb.
Dar nu numai vârsta face părul să devină gri, ci și stresul oxidativ este un factor decisiv. Efectele nocive ale mediului, cum ar fi radiațiile UV, poluarea aerului sau o dietă dezechilibrată creează radicali liberi care atacă melanocitele și accelerează descompunerea melaninei.
Pe lângă factorii externi, nutriția poate influența și ea creșterea părului și pigmentarea. Astfel, deficitul anumitor vitamine și minerale poate contribui la perturbarea producției de melanină. Vitamina A, vitamina C și oligoelemente sunt deosebit de importante pentru părul sănătos. Dacă acești nutrienți nu sunt absorbiți în cantități suficiente, poate slăbi structura părului și poate accelera albirea.
Factorii genetici joacă, de asemenea, un rol major. Unii oameni observă primele fire de păr gri la douăzeci de ani, în timp ce alții își păstrează culoarea naturală a părului până la bătrânețe. Predispoziția genetică este definitorie atunci când melanocitele își reduc activitatea.
Un alt factor important este stresul. Hormonii de stres precum cortizolul pot ataca melanocitele și astfel influențează negativ producția de pigment. La persoanele care sunt în mod constant supuse unui stres ridicat părul gri apare mult mai devreme. Un studiu de la Columbia University Irving Medical Center a demonstrat că stresul cronic poate afecta culoarea părului, iar părul gri indus de stres își poate recăpăta culoarea inițială atunci când stresul scade, potrivit Infranken.de.
Pe lângă o cantitate deosebit de mare de luteolină, broccoli, ardeii și morcovii conțin și o cantitate mare de vitamina C, care susține producția de colagen și întărește structura părului. Ardeii oferă, de asemenea, beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A și este esențial pentru foliculii de păr sănătoși. Morcovii conțin, de asemenea, beta-caroten și alte substanțe fitochimice care stimulează creșterea părului. Gestionarea stresului poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății părului. Tehnici precum meditația, exercițiile regulate sau exercițiile de respirație pot ajuta la reducerea stresului și, astfel, la reducerea riscului de albire prematură.
Un stil de viață sănătos, cu somn suficient și exerciții fizice regulate susțin sănătatea părului. În plus, circulația sângelui la nivelul scalpului joacă un rol important în furnizarea de nutrienți a foliculilor de păr: cei care fac sport în mod regulat îmbunătățesc aportul de oxigen la rădăcinile părului și creează condiții optime pentru o creștere sănătoasă a părului.
Mai mult: protecția împotriva influențelor mediului nu trebuie subestimată. Radiațiile UV și poluarea aerului pot deteriora părul și stresează melanocitele. Purtarea unei pălării în cazul expunerii la lumina intensă a soarelui poate ajuta la protejarea părului de efectele dăunătoare și la menținerea structurii sale naturale. (www.ziarulromanesc.de-20martie2025)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.