Doctorii prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie
Doctorii dintr-un oraş elveţian prescriu vizite gratuite la muzee, ca o formă de terapie

Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2025, 00:00
Sunteţi stresat? Vă simțiţi abătut? Aveţi nevoie de puțină relaxare? Dacă vă aflați în orașul elvețian Neuchâtel, este posibil să puteți obține un certificat medical pentru a vizita gratis un muzeu.
Graţie unui proiect pilot inovator lansat de autoritățile locale și regionale, medicii pot prescrie acum „vizite la muzee” ca parte a unui plan de tratament.
Inițiativa, care acoperă costul intrării la unul dintre cele patru muzee ale orașului, își propune să îmbunătățească sănătatea mintală și să ofere o pauză culturală pacienților.
Ideea este susținută de știință. Un raport din 2019 al Organizației Mondiale a Sănătății a evidențiat numeroasele beneficii pentru sănătatea mintală care derivă din angajareai în artă. De la reducerea impactului traumei până la încetinirea declinului cognitiv, s-a dovedit că terapia prin artă are un impact benefic asupra bunăstării generale.
Arta poate ajuta la relaxarea minții, aproape la fel ca medicina preventivă, a spus Julie Courcier Delafontaine, membru al consiliului orașului Neuchâtel.
În timpul pandemiei de Covid, când site-urile culturale au fost închise, oamenii şi-au dat seama cât de mult avem nevoie de aceste spații pentru a ne simți mai bine.
De când a fost lansat, programul a distribuit în jur de cinci sute de rețete, cu un buget modest de 10 mii de franci elvețieni (în jur de 10.460 de euro). În cazul în care se va dovedi a fi un succes, oficialitățile locale iau în considerare extinderea programului și la alte activități culturale, cum ar fi teatrul sau dansul.
Cu toate că în prezent sistemul național de sănătate elvețian nu acoperă „cultura ca terapie”, Courcier Delafontaine speră ca în viitor acest lucru să fie posibil.
Exerciții fizice și intelectuale: Marianne de Reynier Nevsky, responsabila programelor culturale din Neuchâtel, a contribuit la crearea programului, inspirat de o inițiativă similară lansată la Montreal în 2019 şi spune că ar putea beneficia de el o gamă largă de pacienți, de la cei care suferă de depresie, până la cei cu boli cronice sau probleme de mobilitate.
Ar putea fi o persoană cu depresie, o persoană care are probleme cu mersul, o persoană cu o boală cronică, a explicat Nevsky. Cheia este să încurajăm pacienții să iasă din casă, să meargă și să exploreze împrejurimile locuinţei, chiar dacă vor petrece doar o oră într-un muzeu.
Dr. Marc-Olivier Sauvain, șeful secţiei de chirurgie al rețelei de spitale din Neuchâtel, le-a prescris deja pacienților să viziteze muzeele. Pentru cei care se pregătesc pentru operație, este o oportunitate de a se menține în formă și de a fi activi înainte de a trece sub cuțit.
Cred că acești pacienți vor beneficia pe deplin de pe urma prescripțiilor muzeului, a spus Sauvain. Este o oportunitate pentru exerciții fizice și intelectuale.
Şi nu doar medicii sunt entuziasmați. Carla Fragniere Filliger, o profesoară și poetă pensionară, a spus în timpul unei vizite recente la Muzeul Etnografic că este în favoarea ideii.
Cred că este o idee grozavă. Ar trebui să existe rețete pentru fiecare muzeu din lume!, a spus doamna Filliger.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.