Un medicament pentru boli rare transformă sângele uman într-o capcană mortală pentru țânțari
Testul a fost efectuat pe țânțarul Anopheles gambiae, principalul vector al malariei în țările africane.

Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2025, 09:55
Un medicament deja aprobat pentru o boală metabolică rară face sângele uman toxic pentru țânțarii care provoacă malaria, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista „Science Translational Medicine”.
Substanța activă numită nitizinonă inhibă o enzimă de care țânțarii au nevoie pentru a digera sângele.
Sângele uman care conținea substanța activă a ucis rapid țânțarii malariei, atât adulți, cât și tineri, potrivit studiului realizat de cercetători britanici, elvețieni și americani.
De asemenea, s-a dovedit a fi eficient împotriva țânțarilor rezistenți la insecticide. Testul a fost efectuat pe țânțarul Anopheles gambiae, principalul vector al malariei în țările africane.
Nitizinona este scumpă, recunosc cercetătorii în studiul lor. Tratamentul ar costa până la 380.000 de dolari (aproximativ 352.000 de euro) pe an.
Totuși, reutilizarea nitizinonei pentru controlul țânțarilor ar putea ajuta la reducerea costurilor medicamentului și la creșterea disponibilității acestuia pentru boli rare, scriu ei.
Echipa de cercetare planifică studii suplimentare pentru a determina care doze de nitizinonă sunt cele mai eficiente împotriva țânțarilor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat 263 de milioane de infecții cu malarie în 2023, cu 11 milioane mai multe decât anul precedent. Numărul deceselor a rămas mai mult sau mai puțin stabil la 597.000 în 83 de țări.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.