Sesam deschide cartea: Tigrul din pădure, de Kate diCamillo
Un roman care vorbește despre cele mai puternice sentimente ale oamenilor.
Articol editat de cristina.rusu, 28 martie 2025, 00:00 / actualizat: 28 martie 2025, 13:35
Dragi copii, azi aș vrea să vă prezint unul dintre romanele celebrei scriitoare Kate DiCamillo cu ale cărei povești cu siguranță v-ați întâlnit încă din copilărie. Și dacă totuși numele autoarei nu vă spune nimic, gândiți-vă la celebrul film de animație Povestea lui Despereaux, șoricelul curajos, la Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane, la aventurile Florei și ale lui Ulise sau la recentul Elefant al magicianului. Desigur că vă veți aminti o lume plină de speranță și duioșie, o lume asupra căreia, dacă ne aplecăm cu atenție, vom descoperi mereu ceva important, poate chiar despre noi înșine.
Romanul pe care vi-l recomand este „Tigrul din pădure”, un roman care vorbește despre cele mai puternice sentimente ale oamenilor, despre singurătate, despre respingere, despre frică și despre abandon, dar și despre recâștigarea speranței, a puterii de a vorbi în numele tău, de a te prezenta în fața lumii și de a îți lua în stăpânire cele mai teribile emoții. Dacă ai simțit vreodată că nimeni nu te înțelege, că ești singur împotriva tuturor sau că, în viitorul întunecat, nu mai vezi nicio luminiță de speranță, această carte este pentru tine! Așa cum tigrul apare din pădure, fioros, puternic, maiestuos, vei simți cum, picătură cu picătură, ți se adună curajul să faci față celor mai dificile momente, cum ți se ridică moralul și cum spiritul tău se întărește.
Dar hai să vă povestesc mai multe, pentru că sunt sigură că deja curiozitatea voastră este stârnită. Romanul urmărește destinul lui Rob, un elev de gimnaziu care, în urma morții mamei sale, se mută cu tatăl său într-un alt oraș, cât mai departe de tot ce însemna amintiri. Pe lângă drama familială prin care trece, copilul este nevoit să îndure și greutățile adaptării la noul mediu: stă într-un hotel unde condițiile de trai sunt groaznice, este bătut zilnic de doi colegi de clasă, frații Norton și Billy Treemonger, și, colac peste pupăză, suferă de o iritație a pielii. Singurul lucru pozitiv este că directorul școlii, care primise numeroase sesizări de la părinți cu privire la posibila boală a copilului, îl trimite acasă pe o perioadă nedeterminată, chiar în ziua în care o cunoaște pe Sixtina Bailey și încearcă să o salveze de agresiunile colegilor.
Chiar dacă pare că fata nu-l suportă, între ei se pun bazele unei prietenii, în momentul în care Rob îi mărturisește fetei că a văzut un tigru. Cei doi copii, vizitează animalul și fetița crede cu tărie că acesta ar trebui să fie eliberat. Mai mult, patronul tatălui său și proprietarul hotelului în care locuiește Rob, îl angajează pe băiat să hrănească animalul pe care l-a primit în schimbul unei datorii. Cu toate că îi este frică, băiatul se achită de sarcină, deoarece animalul îl fascinează, dar responsabilitatea primită îi provoacă un conflict interior: să îndeplinească sau nu dorința Sixtinei de a elibera animalul? Frica și neîncrederea sunt sentimente copleșitoare, dar oare Rob nu va alege totuși calea curajului pe care animalul însuși i-l insuflă? Citește cartea și vei vedea!
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română la Colegiul Național Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.