Știți care este cea mai sănătoasă brânză pentru inimă?
Pentru ca brânza să fie benefică, este important să o consumați cu moderație.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 martie 2025, 12:00 / actualizat: 28 martie 2025, 13:31
Brânza este o sursă excelentă de proteine și de calciu pentru organism, dar nu toate tipurile de brânză sunt şi sănătoase.
Oamenii de știință au precizat că brânza Cheddar este cea mai sănătoasă pentru inimă, deoarece conține componente care protejează vasele de sânge şi le face mult mai sănătoase și reglează nivelul colesterolului, anunţă RBC-Ucraina (proiectul Styler) cu referire la site-ul Eating Well.
Agenţia de presă RBC-Ucraina oferă şi câteva detalii despre acest studiu. Studiul a inclus 58 de participanți și toți aveau vârsta de peste 50 de ani, cu o vârstă medie de 59 de ani și supraponderali. Oamenii de știință explică că au ales în mod intenţionat această categorie de persoane pentru că lor medicii în mod frecvent le recomandă să evite consumul de brânză, din cauza conținutului de grăsimi saturate. Participanții nu au avut comorbidități şi nici boli cronice sau intoleranță la lactate și toți au urmat o dietă omnivoră.
Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri și ambele au primit zilnic câte 120 de grame de brânză Cheddar neprocesată.
Pe parcursul a şase săptămâni, un grup a mâncat Cheddar făcut din lapte de vaci ţinute pe pășune şi hrănite natural în fiecare zi. În timp ce persoanele din cel de-al doilea grup au mâncat brânză făcută din lapte de la vaci hrănite cu o dietă mixtă (TMR). După analizele de sânge şi inevstigaţii, participanții din primul grup au avut niveluri mai scăzute de acizi grași saturați, care sunt deosebit de benefici pentru inimă. În plus, concentrațiile de colesterol total și colesterol LDL au scăzut în ambele grupuri la aproximativ aceleași niveluri. Cu toate acestea, studiul a constatat o mică diferență între cele două grupuri în ceea ce privește nivelul colesterolului din sânge, așadar ei au ajuns la concluzia că sunt necesare cercetări mult mai detaliate.
Care este norma zilnică de brânză recomandată de medici?
Asociația Americană a Inimii recomandă consumul zilnic de două până la trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Grăsimea nu este singura componentă a brânzei, care poate afecta sănătatea inimii. Consumul de cantități mari de sodiu a fost asociat cu hipertensiunea arterială. Dacă trebuie să urmăriți aportul de sodiu pentru a vă gestiona tensiunea arterială, luați în considerare limitarea aportului de brânzeturi precum mozzarella, brânza elvețiană, ricotta și mascarpone. Dacă căutați modalități de a vă reduce colesterolul, anumite alimente pot ajuta la scăderea colesterolului, inclusiv somonul, ovăzul, nucile, fasolea și merele. S-a demonstrat că activitatea fizică frecventă îmbunătățește nivelul de colesterol.
Pentru ca brânza să fie benefică, este important să o consumați cu moderație și să alegeți soiuri naturale, mai puțin sărate și grase.
De menţionat că persoanele cu o imunitate scăzută, femeile însărcinate și cele care au probleme digestive (cu stomacul) ar trebui să reducă consumul de brânzeturi mucegăite, deoarece acestea pot conține bacterii care provoacă infecții. (www.rbc.ua)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.