Ce mai citim: Recomandarea librarului
”Ora inimii”, autori Irvin D. Yalom si Benjamin Yalom, editura Vellant, 2024, recomandare de Simona Cupa.

Articol editat de cristina.rusu, 30 martie 2025, 00:00
Dr. Irvin David Yalom este un psihiatru și psihoterapeut american născut în 1931. Este autorul a numeroase cărți de specialitate din zona de psihoterapie, dar și a unor romane foarte cunoscute și apreciate de cititori, prin care încearcă să explice publicului larg diverse concepte din acest domeniu.
Există câțiva autori a căror operă am citit-o în întregime și abia aștept un nou titlu lansat. Unul dintre ei este Dr. Irvin Yalom care nu încetează să mă suprindă. După autobiografia scrisă la 86 de ani, nu speram că voi mai citi vreo carte nouă scrisă de el. Dr. Yalom este renumit la nivel mondial nu doar pentru operele sale de specialitate, dar și pentru romanele inspirate din practica sa clinică (“Problema Spinoza” rămâne romanul meu preferat). Dar iată că în 2021 ne surprinde cu o carte scrisă împreună cu soția sa Marilyn, aflată în acel moment în luptă cu un diagnostic terminal – „O chestiune de moarte și de viață”.
La 93 de ani, împreună cu fiul său Ben, Dr. Yalom ne mai oferă un ultim dar, cu o abordare revoluționară în psihologie – „Ora inimii. Să ne conectăm aici și acum”. Aceasta este o carte despre sesiuni de terapie atipice în care se vedea cu clienții doar o singură dată. Pentru cei care au fost în terapie luni sau chiar ani întregi, această abordare poate părea ciudată, poate chiar ridicolă. Dar Dr. Yalom e conștient de două lucruri importante: că memoria lui e în declin și nu mai poate oferi servicii pe termen lung deoarece îi e greu să își amintească detalii despre pacienți și că oamenii încă au nevoie de sfaturile lui, chiar dacă sunt condensate într-un timp așa de scurt. Cu toate că le cere pacienților în avans detalii pe email despre problemele cu care se confruntă, în timpul ședințelor îi roagă să se concentreze pe Aici și Acum.
Cartea cuprinde 22 de povești de viață, selectate din cele 300 de consultații unice pe care Dr. Yalom le-a oferit de la începutul pandemiei de Covid. După cum menționează chiar el, această metodă de terapie este un experiment și nu dorește să transmită un mesajul că o astfel de sesiune este suficientă pentru a rezolva problemele pacienților. E doar o metodă prin care el a reușit să se facă util în perioada de izolare și în această perioadă a vieții. După sesiuni, Dr. Yalom le trimite un email pacienților în care le cere acordul pentru publicarea poveștilor și le descrie cum a perceput el ședința. E foarte interesant de observat cum vede el poveștile lor și cum și le percep ei înșiși. Mi se pare un privilegiu să ai acces la o parte atât de intimă din viața unui om și să poți învăța din experiențele lui.
Ca de obicei, Dr. Yalom ne oferă și detalii despre ultimii săi ani, despre deteriorarea sănătății și a funcțiilor cognitive. E diferit (cum a fost mereu) în acest sens și pledează pentru ideea de autodezvăluire pentru a se apropia mai mult de pacienți. Acest aspect oferă mereu o notă de candoare și de apropiere în scrierile sale și cred că acesta e secretul succesului său. Ar fi putut să rămână un nume important doar în domeniul său de specialitate, dar prin romanele sale și prin cărțile în care ne oferă detalii despre metodele sale terapeutice, dar și exemple personale, a reușit să câștige un public mult mai larg. Cărțile sale sunt accesibile și celor fără cunoștințe vaste de psihoterapie, dar sunt un mare ajutor și pentru specialiști.
Autoarea și psihoterapeuta Cătălina Dumitrescu, foarte apreciată pentru cele două cărți ale sale, În interior și Aceiași noi, publicate de editura Humanitas, este doar una dintre vocile din spațiul românesc care recomandă din suflet această lectură: Într-o lume în care suntem însetați să ne simțim conectați și parte din lume, în care singurătatea, anxietatea și pierderea sensului sunt din ce în ce mai evidente, cartea doctorului Irvin Yalom aduce blândețe prin abordarea sa atât de onestă, dar și răspunsuri care alină, fiind mai relevantă ca oricând prin abordarea unor probleme care au rezonanță la nivel global, învățându-ne despre propria noastră condiție umană.”
Mă întristează ideea că aceasta este ultima carte scrisă de Dr. Yalom, cumva încă sper că ne va mai surprinde cu ceva în următorii ani, chiar dacă va fi ceva scris tot așa în colaborare și cu ajutor extern. Dacă se va adeveri dorința mea, rămâne de văzut, până atunci vă invit să îi descoperiți romanele (“Plânsul lui Nietzsche”, „Minciuni pe canapea”, „Problema Spinoza”, „Soluția Schopenhauer”), dar și cărțile de non-ficțiune sau cele autobiografice.
Mulțumim pentru recomandare Simonei Cupa și vă dorim lectură plăcută!
Emma Moldovan, Librăria independentă Bookstory Cluj-Napoca
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.