Stare de urgenţă în Cehia după un accident ecologic
Accidentul s-a produs în urma unui accident feroviar produs la 28 februarie.

Articol editat de cristina.rusu, 31 martie 2025, 15:07
Autoritățile din Republica Cehia au declarat stare de urgență până la 27 aprilie în apropierea localității Hustopeče nad Bečvou din regiunea Přerov din cauza răspândirii benzenului toxic în urma unui accident feroviar produs la 28 februarie.
Guvernatorul regiunii Olomouc, Ladislav Okleštěk, a declarat starea de urgență după ce substanța toxică contaminase deja complet lacul din apropiere. El spune că ordinul a fost necesar pentru a permite remedierea mai rapidă a solului și a apei contaminate.
Am convenit în unanimitate să declarăm stare de urgență începând cu ora 12:00 astăzi în regiunea Olomouc, a declarat Ladislav Okleštěk.
Ministrul ceh al mediului, Petr Hladik, a declarat că situația se deteriorează rapid la locul accidentului și că trebuie luate măsuri urgente în câteva ore. El a adăugat că primul puț de apă afectat de benzen a apărut în zonă în câteva ore, subliniind necesitatea de a aborda imediat situația de urgență pentru a proteja sursele de apă potabilă.
Lucrările de extragere a benzenului din sursele de apă sunt deja în desfășurare. Echipele de intervenţie sapă zeci de gropi de remediere între căile ferate și lacul afectat. De asemenea, sunt instalate ziduri Larsen, la adâncimi de șapte metri, pentru a preveni răspândirea ulterioară a benzenului.
180 de metri din zidul Larsen sunt acum finalizați. Nu vreau să vorbesc în numele companiei care îl realizează acum, pentru a nu da informații eronate, dar am informații că 25-30 de metri sunt construiți de acești tipi în fiecare zi, deci fac o treabă excelentă.
Pereții Larsen ajută cu siguranță în ceea ce privește reducerea concentrației de benzen care este împinsă prin roca de bază în acel lac. În ceea ce privește următorul lucru, cu siguranță vor fi construiți cel puțin 210 metri de pereți Larsen în primă fază și există posibilitatea ca mai mulți pereți Larsen să fie construiți și că, practic, întreaga zonă a accidentului ar trebui să fie înconjurată cu astfel de ziduri Larsen, a declarat Radek Buryánek, purtătorul de cuvânt al Brigăzii regionale de pompieri Olomouc.
În urmă cu o lună, un tren de marfă încărcat cu benzen a deraiat din cauza vitezei prea mari la intrarea în stația Hustopeče. Aproape toate cele 17 vagoane au luat foc imediat după accident, iar aproximativ 350 de tone de benzen s-au scurs din cisternele care transportau 1.020 de tone, o mare parte din această cantitate ajungând în apele subterane.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.