Incluziv: Clujul, gazda finalei naţionale de popice pentru nevăzători
Clujenii au avut un avantaj faţă de multe alte judeţe.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 aprilie 2025, 13:16
Baza Sportivă din Gheorgheni a găzduit luni, 31 martie, finala campionatului naţional de popice pentru nevăzători. Clujul a avut un singur concurent, pe Robert Dan Filip, care a încheiat pe locul II în categoria lui.
Peste 40 de concurenţi au participat la campionatul naţional de popice pentru nevăzători, care s-a desfăşurat de data aceasta în Cluj-Napoca. Unii au venit cu speranţă, alţii mai mult cu umor:
Aveam 15-16 anişori şi mergeam la filială, că auzisem eu de popice. Pe-atunci nu aveam eu putere să arunc o bilă de 3.5-4 kg. Şi ca să fiu totuşi băgat în seamă, mă făceam util, ridicam şi eu popicele.
Păi, dacă sunt 7 echipe, locul 7 sigur îl prindem. Dacă sunt 6 echipe, atunci e şi mai bine!
Clujenii au avut un avantaj faţă de multe alte judeţe, spune Robert Dan Filip. Totuşi numărul jucătorilor a scăzut mult în ultimii 10 ani.
Robert Dan Filip: Competiţia e foarte frumoasă, mulţi ne ştim deja între noi.
Andrea Nagy: Vă ştiţi între voi? În 2022 îmi spuneai că eşti abia la început.
Robert Dan Filip: Sunt la început de drum, în sensul că în 2021 am prins lotul naţional. Faptul că suntem aici, la Baza Sportivă din Gheorgheni, că avem facilitatea de a ne antrena gratuit, este un foarte mare avantaj. Comparativ cu alţi jucători care vin din Târgu Mureş, Satu Mare, Baia Mare, Alba, uneori chiar şi din Sibiu, să se antreneze aici la Cluj.
Andrea Nagy: De obicei Târgu Mureş este o competiţie serioasă pentru voi. Cum a fost de data aceasta?
Robert Dan Filip: Ca şi în majoritatea anilor, Târgu Mureş va câştiga locul I pe echipe. Se vede că sunt o echipă sudată, că se antrenează împreună. Comparativ cu mine, care sunt singurul clujean sportiv pe partea de popice. Am noroc cu un coleg de la Alba, care vine de 2-3 ori pe lună şi ne antrenăm împreună, lucru care mi-a crescut şi mie performanţa.
Jucătorii de popice sunt împărţiţi în trei categorii, de la B1 la B3, în funcţie de gradul deficienţei de vedere. În cadrul competiţiilor există câteva reguli specifice, cum ar fi faptul că nevăzătorii au dreptul la un asistent care să le ofere indicaţii pentru a arunca bila, iar cei din categoriile b1 şi b2, cu deficienţe de vedere severe, rămân pe loc pe durata competiţiei, pentru a nu-şi pierde orientarea.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.