Mașini prea multe, mecanici buni prea puțini
Marea problemă constă în numărul și calitatea meseriașilor.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 aprilie 2025, 09:45
România are în prezent circa 11 milioane de autovehicule, dintre care 8,5 milioane sunt autoturisme. La asemenea cantități, evident că și nevoia de întreținere și reparații este imensă. Avem peste 12.000 de autoservice-uri, dintre care aproape 600 doar în jud. Cluj. La acestea se adaugă alte mii, așa-numitele service-uri de garaj, care lucrează „la negru”.
Marea problemă constă în numărul și calitatea meseriașilor. Tinerii nu se înghesuie la aceste profesii, care, deși bănoase, presupun o calificare permanentă și sunt murdare, la propriu.
Organizația Patronatelor din Service-urile Auto are peste 500 de firme membre, în toată țara. Vicepreședintele Marian Lazăr este dezamăgit de noua generație de meseriași:
Marian Lazăr: Dacă până acum 20 de ani media de vârstă a celor care-și doreau să înceapă să lucreze într-un service – deci nu doar să facă școală, ci chiar să lucreze – era 21 de ani, azi această medie a ajuns undeva la 33 de ani. Atunci cochetau de tineri cu ideea de a lucra în acest domeniu. În prezent vin mai mult cei care n-au reușit să-și găsească locul altundeva și până la urmă vor să aibă o meserie.
Nu se câștigă deloc rău, e o treabă destul de bănoasă, deși nu chiar ca în țările din vestul Europei, unde în general observăm și o emigrare a specialiștilor buni de la noi. Dar este într-adevăr o meserie murdară. Noi discutăm cu alte patronate din diferite domenii și să știți că au aceeași problemă.
Majoritatea firmelor din cadrul patronatului nostru au contracte cu școlile profesionale pentru practica elevilor la ateliere, dar, din păcate, prezența la orele de practică este undeva sub 10%.
Chiar mai rău este că școlile profesionale de mecanică auto lucrează după programe din anii ’70, din câte am văzut. Gândiți-vă, atunci era Dacia 1300, nici măcar 1310. Ca să nu mai spun că nu există un manual de tinichigerie-vopsitorie actualizat, în condițiile în care această specializare a evoluat foarte mult. Avem o asociație cu care colaborăm și care chiar a scos un manual în privința asta, dar școlile, directorii lor, sunt foarte reticenți la achiziționarea acestor manuale pentru elevi.
Ceea ce vedem în toate domeniile la noi – o să trebuiască, o să vedem, o să analizăm – asta se întâmplă și în discuțiile noastre cu autoritățile școlare.
Dan Horea
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.