Problema urșilor din nou în discuție după ce un salvamontist a fost atacat pe stradă | UPDATE
Pacientul este în continuare în stare gravă, dar este stabilizat și va pleca de pe aeroportul din Ghimbav, transmite Agerpres.

Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2025, 13:18 / actualizat: 1 aprilie 2025, 14:41
El a fost dus la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, inconștient, cu multiple răni pe cap și pe torace.
Imediat după incident, autoritățile au pornit în căutarea animalului, care s-a retras înapoi în pădue.
Oamenii locului cred că este vorba despre aceeași ursoaică, însoțită de pui, care a început să apară seară de seară în cartier, în căutare de resturi de mâncare.
Între timp, ursoaica agresivă a fost omorâtă marți dimineață, 1 aprilie.
La acțiune a participat o echipă formată din reprezentanții administrației locale și jandarmi.
Aceștia din urmă au asigurat zona. După uciderea mamei, cei doi pui au fost relocați.
…………………………………………………………………………………………….
Evenimentul tragic de duminică seară, 30 martie, din Predeal, când un salvamontist care se îndrepta spre casă a fost atacat și rănit grav de un urs, a readus în discuție problema acestor animale sălbatice, de a cărei gestionare trebuie să se ocupe autoritățile publice locale.
Doar că primarii nu sunt pregătiți pentru această sarcină, cu atât mai mult cu cât, după ce a fost interzisă vânătoarea lor, în 2016, urșii s-au înmulțit peste măsură, spune primarul orașului Predeal, Sorin Ciobanu:
Eu am apucat să trag semnale de alarmă și anul trecut și acum 2 ani am trimis hârtii către toate autoritățile competente guvern, ministere de resort. În afară de contractul pe ordonanța 81 pe care l-am făcut eu am mai făcut un contract cu un ocol silvic privat, obiectivul contractului fiind serviciile de prevenire a accesului faunei în intravilanul localității Predeal și extragerea acesteia din zonele intravilanului orașului. Dar atâta timp cât numărul urșilor este cotropitor de mare, este de patru-cinci ori mai mult decât ar trebui să fie în zonă la noi. Noi nu mai facem față. Noi, ca primari, nu suntem pregătiți pentru așa ceva, deși încercăm să facem tot ce putem.
Pe raza localității Predeal s-ar afla, la ora actuală, peste 100 de urși, deși nu ar trebui să se afle în pădurile din zonă mai mult de 30 de exemplare, în opinia primarului.
În aceste condiții, edilii fac apel și la localnici, să fie mai atenți la selectarea și depozitarea deșeurilor menajere, întrucât acestea atrag urșii în cartiere.
Salvamontistul atacat de urs în plină stradă, la Predeal, e un eveniment tragic, care încă își caută vinovații.
Ministrul Mediului Mircea Fechet spune că alungarea şi relocarea urşilor sunt „instrumente” care nu par să dea rezultate.
Potrivit acestuia, orice urs care intră în localitate și pune în pericol viața omului trebuie împușcat.
Pe de altă parte, organizațiile de mediu atrag atenția că ar trebui puse la dispoziția celor care locuiesc în zone de risc tomberoane anti-urs.
Agent Green susține că sarcina gestionării deșeurilor și a programelor de coexistență și coadaptare cade pe umerii primarilor, un exemplu în acest sens fiind Băile Tușnad.
Radio România Brașov
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.