Rechinii sunt capabili să emită sunete
Biologii susțin că scopul acestor sunete emise de rechini 'rămâne incert', dar ar putea fi legate de 'un răspuns la stres'.

Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2025, 00:00
Oamenii de știință au înregistrat primele dovezi că rechinii nu sunt niște pești tăcuți, ci sunt capabili să emită sunete, conform unui nou studiu, transmite miercuri, 26 martie, DPA.
Cercetătorii au înregistrat rechinii de estuar (Mustelus lenticulatus), rechini de dimensiuni mici care trăiesc în apele de coastă din jurul Noii Zeelande, în timp ce produceau clicuri, ceea ce reprezintă ‘primul caz documentat al unor rechini care emit sunete’.
Zece pui de rechini de estuar – cinci femele și cinci masculi – au fost studiați timp de 11 luni. Sunetele emise de acești pești au fost înregistrate într-un acvariu experimental din plastic.
Cercetătorii, coordonați de Carolin Nieder de la Institutul Oceanografic Woods Hole din SUA, au ajuns la concluzia că acești rechini emit sunete atunci când sunt atinși. În plus, ‘rechinii produc în mod semnificativ mai multe clicuri în primele 10 secunde de atingeri, prin comparație cu următoarele 10 secunde’.
Conform cercetătorilor, sunetele sunt emise probabil de clămpănirea puternică a dinților aplatizați ai acestor rechini.
Ei își bazează ipoteza pe morfologia dinților aplatizați ai acestor rechini precum și pe tipul de sunet produs, în special cu privire la durata sa scurtă (48 de milisecunde) și frecvența de vârf înaltă a sunetului emis (2.4-18.5 kHz), dar au precizat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această ipoteză.
Biologii susțin că scopul acestor sunete emise de rechini ‘rămâne incert’, dar ar putea fi legate de ‘un răspuns la stres’.
Studiul despre sunetele emise de rechini a fost publicat în jurnalul Royal Society Open Science.
AGERPRES
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.