La Lourdes au fost acoperite mozaicurile realizate de un preot sloven. Motivul?
Câteva dintre mozaicurile realizate de preotul sloven Marko Rupnik, acuzat de violență sexuală, au fost acoperite în sanctuarul din Lourdes.

Articol editat de cristina.rusu, 2 aprilie 2025, 00:00
Acuzația: „Călugărițele erau tratate ca nişte sclave sexuale”.
Câteva dintre mozaicurile realizate de preotul sloven Marko Rupnik, acuzat de violență sexuală, au fost acoperite în sanctuarul din Lourdes.
Două uși laterale ale Bazilicii Rozariului au fost acoperite cu panouri și cele două mari uși centrale vor fi acoperite în câteva zile, înainte de începerea sezonului de pelerinaj la Lourdes, a anunțat episcopul de Tarbes-Lourdes, Monseniorul Jean-Marc Micas.
Manipulare, blasfemie, sisteme subtile de control asupra fiecărui aspect al vieții: îmbrăcăminte, mâncare, muncă, detașarea de familie. Un sistem rafinat care le-ar fi făcut pe călugărițe să devină de două ori victime: sclave sexuale și sclave ale producției de mozaic din atelierele artistice ale lui Marko Rupnik.
Un sistem pervers, despre care Biserica a luat cunoștință prea târziu, potrivit avocatului Laura Sgrò, care duce în numele victimelor o luptă juridică extrem de dură: după ani de omisiuni și întârzieri, împotriva lui Rupnik a fost deschisă o procedură în Forumul Canonic.
Ministerul a strâns tot materialul și nu a fost ușor, iar acum trebuie să găsim o instanță care să instituie un proces, a explicat Cardinalul Victor Manuel Fernandez, Prefectul Dicasterului pentru Doctrina Credinței.
Potrivit înaltului prelat, este necesar să se găsească judecători care să aibă anumite caracteristici, având în vedere că este un caz atât de mediatizat.
Acuzațiile au început să apară în 2021, când Gloria, una dintre victime, a denunţat pentru prima dată comportamentele sale extrem de abuzive, inclusiv manipularea spirituală și utilizarea confesiunii ca mijloc de a justifica actele sexuale.
Gloria spune: Eram complet confuză, el era conducătorul meu spiritual, precum și cel al Comunităţii Loyola: mă simțeam prinsă într-o capcană pentru că nu puteam vorbi cu nimeni despre asta.
Procesul de subjugare a început încă de la primele contacte. Klara, o altă victimă, și-a amintit cum Rupnik, pe când tânăra avea doar șaisprezece ani, încerca să stabilească un contact, mărturisindu-mi că este un artist.
A urmat apoi crearea unei ierarhii interne în cadrul Comunităţii care a consolidat sistemul de control.
Mirjam, altă victimă, a descris modul în care Comunitatea Loyola a fost împărțită în două grupuri: Prima, era compusă din cele mai puternice surori care puteau decide asupra vieții celorlalte surori; şi acestea din urmă, care erau considerate mai puțin puternice, mai puțin spirituale. Dar mai era şi un alt aspect: exploatarea măicuţelor pentru crearea unor opere de artă impunătoare și rolul obscur în organizarea economică complexă.
În ceea ce privește costurile lucrărilor – dezvăluie avocatul Sgrò -, cifrele sunt impresionante: conform unei surse din interior sanctuarul lui Padre Pio i-a costat pe Fraţii Minori Capucini mai mult de şase milioane de euro.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.