Ascultă Radio România Cluj Live

O nouă campanie de sterilizare a animalelor la Sighet

O nouă campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor a avut loc la Sighet în perioada 29 – 30 martie. Acest lucru s-a datorat eforturilor depuse de către voluntarii din cadrul Asociației Arca Animăluțelor, sprijiniți  și finanțați de Asociația Tierhilfe Bad Ischl din  Austria, care de fiecare dată se implica într-un mod demn de laudă în asemenea activități.

O nouă campanie de sterilizare a animalelor la Sighet

Articol editat de Popovici Ioana, 2 aprilie 2025, 09:57

Astfel, s-a reușit sterilizarea a peste 200 de animale. Acțiunea aduce un aport important la efortul de a se reduce numărul animalelor nedorite, care adesea sunt abandonate în municipiu și în jurul acestuia.  

Potrivit organizatorilor, campania a fost un succes, în special pentru faptul că oamenii au început să înţeleagă importanţa sterilizării animalelor, în anumite condiţii.

 Ana Volner, președintele Asociației Arca Animăluțelor:

În 2 zile am sterilizat un număr de peste 200 de animale câini și pisici, un număr mai mic de pisici de la cazuri sociale și pisici capturate de noi. Ne bucurăm că oamenii conștientizează importanța sterilizării. Dorim ca pe viitor să vină tot mai multă lume, ceea ce de fapt se vede de la o campanie la alta, numărul  de doritori e în creștere ca şi numărul de voluntari. 

De asemenea, la această campanie s-au alăturat foarte mulți tineri de la licee, chiar lucrează cu plăcere, văd importanța sterilizării și se mobilizează. Mulțumim Liceului Tehnologic Marmația care ne-a găzduit 2 zile. Mulțumim, de asemenea, organizație Tierhilfe Bad Ischl care ne sponsorizează pentru a 5-a oară și nu în ultimul rând echipei de doctori de la SACHE VET. Le mulțumim pentru efortul pe care l-au depus în cele 2 zile pentru cele două peste 200 de animale sterilizate.

 

Intervențiile asupra animalelor au fost realizate, la fel ca în campaniile anterioare de medicii veterinari ai clinicii Sache Vet din județul Dâmbovița.

Nicu  Marius Ciprian, medic veterinar :

Am avut o acțiune sâmbătă şi duminică, 2 zile în care am sterilizat peste 200 de animale câini și pisici. Încercăm să sterilizăm cât mai multe animale de rasă comună. Femelele nu trebuie să fie în lactație și nu ar trebui să mănânce cu 12h înainte. Asta e foarte important pentru  bunăstarea animalelor. Intervențiile chirurgicale se realizează cu ajutorul clinicii mobile.

Pentru menținerea  constantă a populației de animale, câini şi pisici, este foarte importantă sterilizarea și este cea mai bună metodă și recomandată și din punct de vedere moral. Este obligatoriu. În lege se spune că noi ca și proprietari suntem obligați să sterilizăm animalele ce nu sunt de rasă și să le microcipăm. Derulăm un proiect prin care încercăm să să legăm cumva bunăstarea mediului de bunăstarea animalelor și de aceea am creat niște automate ce în momentul în care băgăm în ele sticle de plastic, ele dau bobițe pentru pisicile de pe stradă și încercăm să să legăm cumva bunăstarea mediului, a oamenilor și a pisicilor, să fie totul verde. Deocamdată acest proiect se desfășoară doar în București, dar încercăm să-l să-l extindem la nivelul ţării.

Tiberiu Enache, asistent veterinar:

Am venit să sterilizăm animalele ce nu au stăpân,  care sunt de pe stradă, ale oamenilor, ce nu-și permit, ce nu au posibilitate să se ducă cu ele la un cabinet veterinar, să le sterilizeze. În campania din acest weekend am fost trei medici și doi asistenți,  este a 4- a oară când venim. N-am avut niciodată sub 100 de animale pe zi. A fost o treabă continuă și cel mai probabil o să fie în continuare  sub supraveghere  medicilor. Am făcut anesteziile, am pregătit animalele pentru operație, ceea ce înseamnă tuns, spălat, dezinfectat, pus branule, aranjat pe masă, dat jos de pe masă, făcut poze pentru pentru ținerea unei evidențe.

La campanie, în calitate de voluntar a fost prezentă și prof. Nataşa Docineţ de la Liceul tehnologic Marmația:

Mă bucur că am oportunitatea de a fi a 3-a oară în calitate de voluntar la Asociația Arca Animăluţelor în campaniile de sterilizare gratuită. Totodată îmi exprim recunoștința față de doamna director Vescan Adriana că nu ne-a închis ușa și am găsit deschidere la dânsa pentru a face parteneriat cu Arca Animăluțelor, punând Liceul Tehnologic Marmația la dispoziție, sala de sport, pentru a putea fi realizată această campanie și a fi duse lucrurile la bun sfârșit.

 Este important să înțelegem că problema câinilor comunitari și a pisicilor abandonate nu doar este o problemă la nivel de țară și singura soluție reală de depășire a acestei probleme este sterilizarea și adopția. Dar pentru aceasta e nevoie să înțelegem importanţa  sterilizării și să trecem peste niște prejudecăți și bariere legate de mentalitate. E important să ne încurajăm unii pe alții. 

 

De această dată, o notă aparte au făcut-o tinerii care au fost încântați să participe în calitate de voluntari la acest gen de campanie:

 Onişa Ioan Marin, elev, voluntar:

Am 15 ani și sunt elev în Liceul Tehnologic Marmaţia.  Particip pentru prima dată la o asemenea activitate, fiind motivat de dragostea față de animale, am îngrijit animalele, am adus chiar câteva animale de pe stradă pentru a fi sterilizate, am socializat cu animalele. Consider foarte importantă sterilizarea deoarece poate să combată anumite boli şi poate stopa  reproducerea animalelor.

 Coste  Debora, elevă, voluntar:

Am 15 ani și sunt  de la Liceu Tehnologic Marmația, particip pentru prima dată fiind motivată de dragostea pentru animale.  Consider că nu trebuie forţate femelele să facă  pui în mod exagerat. Acest lucru poate duce la moartea lor.

 Maia Ilie, elevă, voluntar:

Sunt elevă la Liceul Tehnologic Marmația, am 17 ani. Este a 3-a oară când vin la în campania de sterilizare. Ce m-a determinat să vină aici? Sincer o să spun iubirea față de animale și respectul care îl port pentru animale. De ce este important să-i sterilizăm? Deoarece fiecare animal are dreptul să fie sănătos. Fiecare animal decide ce face cu corpul lui și noi fiind un mediu care le provocăm asemenea disconfort, pentru că până la urmă un un număr de sarcini multiple este un disconfort. De asta consider că este important să sterilizezi animalele și da, voi mai veni de câte ori voi putea la această campanie de sterilizare.

Mara Sarkady, elevă, voluntar:

Am 15 ani,  îmi plac foarte mult animale și am vrut și eu să ajut puțin. Am avut grijă de animale după ce s-au trezit din anestezie și am sunat proprietarii animalelor. 

Oamenii sunt responsabili din acest punct de vedere și vin la astfel de campanii pentru a-și steriliza animalele.

 Salut această campanie  de sterilizare. Este foarte importantă sternizare şi recomand tuturor să apeleze  la această metodă.

În primul rând să nu se mai înmulțească, nu doresc să facă pui și cred că o să fie mai liniștiți, mai cuminți. Este foarte importantă sterilizarea.

M-am săturat de cățeluși și am foarte mulți băieți și în fiecare an trebuia să-i dau sau să-i dau ceva să nu rămână gestantă sau să-i cresc. Am avut tare mulți și acuma nu am mai putut. O recomand fiindcă nu se înmulțesc și nu se chinuiesc, nici ea, nici cățelul. Și așa știi, stai liniștit că sunt cuminți și nu ai neplăceri după.

 

Ioana Popovici / Mara Liana Voinescu

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO
Recomandari Sighet vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO
Sighetul are doi noi cetățeni de onoare, Ștefan Hrușcă și Gheorghe Todinca
Recomandari Sighet joi, 28 noiembrie 2024, 13:27

Sighetul are doi noi cetățeni de onoare, Ștefan Hrușcă și Gheorghe Todinca

Îndrăgitul interpret Ștefan Hrușcă a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației. Distincția i-a fost acordată...

Sighetul are doi noi cetățeni de onoare, Ștefan Hrușcă și Gheorghe Todinca
Blocuri reabilitate cu fonduri nerambursabile
Recomandari Sighet joi, 14 noiembrie 2024, 10:20

Blocuri reabilitate cu fonduri nerambursabile

Au fost finalizate lucrările la primul bloc de locuințe, reabilitat prin proiectul „Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale...

Blocuri reabilitate cu fonduri nerambursabile
Ajutor financiar pentru sinistrații din Galați și Vaslui
Recomandari Sighet luni, 30 septembrie 2024, 12:56

Ajutor financiar pentru sinistrații din Galați și Vaslui

Consiliul Județean Maramureș a aprobat un ajutor financiar de 500 de mii de lei pentru sinistrații din Galați și Vaslui. În urma inundațiilor...

Ajutor financiar pentru sinistrații din Galați și Vaslui
Recomandari Sighet vineri, 27 septembrie 2024, 11:29

Noaptea cercetătorilor Europeni 2024

Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni îi invită pe toți, cu mic cu mare, să descopere minunata lume a științelor.  Noaptea...

Noaptea cercetătorilor Europeni 2024
Recomandari Sighet luni, 16 septembrie 2024, 13:23

O nouă campanie gratuită de sterilizare a câinilor și pisicilor

Acțiunea a avut loc în perioada 13-15 septembrie la Sala Polivalentă din oraș și s-a derulat sub coordonarea Asociației Arca Animăluțelor din...

O nouă campanie gratuită de sterilizare a câinilor și pisicilor
Recomandari Sighet luni, 2 septembrie 2024, 14:10

Triplex Confinium, locul unde cândva se întâlneau frontierele a trei state

Din păcate, în prezent zona a devenit locul unde se înregistrează un mare aflux de cetățeni ucraineni, care, fugind de război, trec frontiera....

Triplex Confinium, locul unde cândva se întâlneau frontierele a trei state
Recomandari Sighet miercuri, 28 august 2024, 12:47

Femeile jandarm la datorie

  Pentru a afla cum îşi desfăşoară activitatea în Jandarmerie, am invitat la Radio Sighet trei angajate ale Inspectoratului Judeţean de...

Femeile jandarm la datorie