Consumul unor alimente sănătoase pe stomacul gol poate face mai mult rău decât bine
Consumul anumitor alimente pe stomacul gol poate duce la probleme digestive, reflux gastric şi alte afecţiuni.

Articol editat de cristina.rusu, 6 aprilie 2025, 12:00
Consumul alimentelor potrivite este esenţial pentru menţinerea unei bune stări de sănătate.
Deşi este tentant să alegem rapid orice aliment când ne este foame, consumul anumitor alimente pe stomacul gol poate duce la probleme digestive, reflux gastric şi alte afecţiuni.
Acest lucru se întâmplă deoarece stomacul este mai sensibil atunci când este gol, iar unele alimente pot afecta negativ digestia, metabolismul şi starea generală de bine.
Iată cinci alimente care ar trebui evitate pe stomacul gol:
Bananele – Chiar dacă în mod normal sunt benefice pentru sănătate, consumul de banane pe stomacul gol poate avea efecte negative. Bananele sunt bogate în magneziu, iar consumul lor pe stomacul gol poate dezechilibra raportul din organism dintre calciu şi magneziu. De asemenea, pot provoca aciditate gastrică şi probleme digestive.
Brânza de vaci – Cel mai bine este să fie consumată mai târziu. Deşi conţine bacterii benefice pentru sănătate, consumul pe stomacul gol poate anula aceste beneficii. Aciditatea gastrică poate distruge bacteriile bune din brânza de vaci, ceea ce poate duce la balonare, aciditate şi arsuri. Se recomandă să fie consumată mai târziu în cursul zilei sau după masă.
Fructele citrice – Portocalele, lămâile şi grapefruitul au un conţinut ridicat de acid citric. Consumul acestor fructe pe stomacul gol poate creşte aciditatea gastrică şi poate provoca arsuri stomacale. Persoanele cu probleme gastrice sau ulcer ar trebui să evite în mod special consumul de fructe acide dimineaţa.
Ceai şi cafea – Multe persoane îşi încep ziua cu ceai sau cafea, dar acest obicei poate fi dăunător. Cofeina din aceste băuturi poate creşte aciditatea pe stomacul gol, provocând balonare, dureri şi, în timp, probleme digestive.
Legumele crude – Consumul de legume crude dimineaţa poate părea o alegere sănătoasă, dar poate afecta negativ sistemul digestiv. Legumele crude au un conţinut ridicat de fibre, ceea ce poate duce la balonare şi încetinirea digestiei. Dimineaţa, se recomandă consumul unor alimente uşor digerabile.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.