Căsătoria, factor favorizant al demenţei?
Concluziile unui studiu interesant realizat de cercetători de la Florida State University

Articol editat de Carmen Sas, 8 aprilie 2025, 11:51
Demenţa este o afecţiune care atrage tot mai mult atenţia mediului ştiinţific şi medical. În timp ce unii cercetători se concentrează pe dezvoltarea de metode pentru încetinirea evoluţiei bolii şi reducerea manifestărilor acesteia, alţii îşi îndreaptă atenţia asupra posibilelor cauze care duc la această afecţiune.
Una dintre aceste cauze ale demenței este evidenţiată în concluziile unui studiu interesant realizat de cercetători de la Florida State University.
Conform acestuia, există o legătură directă între statutul marital şi riscul de a dezvolta demenţă la vârste înaintate. Pentru a stabili această legătură, au fost analizate datele a peste 24.000 de persoane cu vârste între 50 şi 104 ani, diagnosticate cu demenţă, pe o perioadă de 18 ani. Rezultatele au arătat că persoanele care nu sunt căsătorite, au rămas văduve, au divorţat sau nu s-au căsătorit niciodată au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta această boală neurodegenerativă.
Cel mai scăzut risc a fost identificat la cei care nu au fost niciodată căsătoriţi, însă diferenţa faţă de ceilalţi necăsătoriţi (văduvi, divorţaţi) nu este semnificativă.
Probabil că aceste concluzii par surprinzătoare, mai ales că se ştie cât de importante sunt iubirea, sprijinul, încrederea, grija şi interacţiunea socială pentru sănătatea corpului şi creierului. Totuşi, chiar dacă unele cercetări susţin că o relaţie fericită contribuie la reducerea depresiei şi problemelor cardiovasculare, se pare că lucrurile nu sunt întotdeauna atât de ideale pe cât ne dorim. Dovada constă în testele neuropsihologice efectuate anual asupra zecilor de mii de participanţi la studiu, concluzia fiind că persoanele necăsătorite au un risc mai scăzut de a dezvolta demenţă.
Chiar şi cei care, la începutul studiului, prezentau deja un declin cognitiv uşor, dacă nu aveau un partener de viaţă, rareori ajungeau să primească diagnosticul sever de demenţă. Se menționează că studiul a luat în considerare şi alţi factori importanţi precum fumatul, vârsta, sexul şi nivelul de educaţie, însă statutul marital pare să aibă cea mai mare influenţă. Cercetătorii nu pot spune cu certitudine care este cauza acestei legături.
O teorie ar fi că persoanele căsătorite au, în general, mai puţine interacţiuni sociale în afara relaţiei. Aşadar, dacă dorim să ne păstrăm mintea tânără pentru mai mult timp, poate că prezenţa unei singure persoane în viaţa noastră nu este suficientă.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.