Ce anume sperie SUA și îl determină pe președintele Trump să ia măsurile economice din ultimele zile?
Per ansamblu, scopul țintit de administrația Trump e puțin probabil să fie atins.

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2025, 10:58
Decizia președintelui Trump de a impune taxe vamale mult mai mari decât până acum statelor cu care SUA face comerț i-a șocat pe mulți, deși ideea a fost anunțată încă din timpul campaniei electorale.
Analistul economic Dragoș Cabat spune că, per ansamblu, scopul țintit de administrația Trump e puțin probabil să fie atins.
Problematic este că și-a ales colaboratori care să fie de acord cu orice decizie pe care 0 ia, și care nu i-au spus că aceste taxe vamale se bazează pe un calcul greșit, adică s-a uitat doar la o parte din comerțul internațional al Statelor Unite, cel cu bunuri, nu și la cel cu servicii și la fluxurile de capital.
Statele Unite în relație cu partenerii comerciali are fluxuri nu doar de bunuri, adică de autoturisme, tricotaje, motoare, grâu, soia și ce-o mai fi. Cele mai mari fluxuri sunt de servicii și de capitaluri. Iar pe partea de servicii, Statele Unite are excedent pentru că aici intră, de exemplu, cele de telecomunicații și de internet.
Când cumpărăm un produs Microsoft, de pildă, el trece la servicii, nu la bunuri. Când cumpărăm cloud computing sau inteligență artificială, intră tot la rubrica de servicii. Așa că poți să cumperi foarte multe tricouri și blugi și pantofi de sport din țările sărace, fiindcă acolo valoarea adăugată este mică și le iei foarte ieftin, iar acesta e un mare avantaj pentru consumatorul american, în timp ce din ceea ce produci în economia ta vinzi servicii de telecomunicații și inteligență artificială. Exact elementul forte al economiei americane nu e taxat, de fapt, în țările pe care le încriminează domnul Trump.
Așa a fost politica americană din ultimile zeci ce ani, să externalizeze tot ceea ce se produce ieftin, are valoare adăugată mică și înseamnă multă muncă fizică, pe salarii mici.
Statele Unite nu va putea deveni competitivă cu aceste taxe, pentru că salariile lucrătorilor americani, ca și ale celor europeni, de altfel, sunt mult mai mari decât salariile celor din Asia de sud-est, din Vietnam, Indonezia, Sri Lanka și toate celelalte țări taxate acum.
Operând în țările sărace, profiturile pe care le fac corporațiile americane sunt extraordinare, iar aceste profituri se întorc în Statele Unite. Faptul că nu sunt taxate corect și că foarte multe dintre aceste corporații practică un fel de inginerie financiară ține de politicile fiscale din Statele Unite. Nici măcar Partidul Democrat, ca să nu mai vorbim de Partidul Republican, nu are o viziune de stânga.
Guvernanții noștri pot doar să se ocupe mai mult de integrarea în Uniunea Europeană, deci să facă o trecere ușoară de la axa București-Londra-Washington la o alta, București-Bruxelles-Londra.
Am văzut un fel de sperietură generală că, vai, dacă pleacă americanii? Nu vor pleca, pentru că ei nu au deschis aici baze militare de teama rușilor, ci ca să fie mai aproape de Orientul Mijlociu.
Se vorbește deja despre dedolarizare, iar Donald Trump chiar a amenințat cu represalii dure pe cei care vor încerca să renunțe la dolar ca monedă de stocare sau de schimb universal. Într-adevăr, faptul că SUA avea tot timpul deficite comerciale și bugetare, de care nimeni nu era interesat, se baza pe faptul că sunt investiții foarte mari din întreaga lume în titluri de stat americane și, implicit, în moneda americană.
În ultima vreme, însă, apare tot mai pregnantă decizia unor state de a trece la un coș de valute, adică împreună cu dolarul trec și la euro, yenul japonez era deja, trec la renminbi-ul chinezesc și își mai doresc vreo două-trei țări să fie și ele pe acolo. Asta sperie SUA, pentru că, în acel moment nu va mai exista posibilitatea să micșorezi expunerile pe care le ai pe dolar, deci scade puterea de presiune strategică a Washingtonului, care nu și-ar mai permite orice deficite bugetare și comerciale.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.