GAUDEAMUS 2025: Vânt, zăpadă, dar și multă literatură
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ziua a doua.

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2025, 15:59
Ziua a început cu vânt și cu ninsoare, dar pe la amiază a apărut soarele, deși vremea nu s-a prea încălzit.
Publicul însă nu s-a lăsat intimidat și a venit în număr mare la lansarea a două noi volume din colecția Scriitori aleși, a Editurii Casa Cărții de Știință, coordonată de criticul literar Irina Petraș.
Au fost prezentate cititorilor volumul „Povestiri pentru copii mai mici sau mai mari” al lui Mihai Măniuțiu, şi „Fecioara de fum”, nuvele fantastice de Constantin Cubleșan.
Invitați să vorbească despre cele două cărți au fost Irina Petraș, Mihai Măniuțiu, Ștefana Pop-Curșeu, Victor Cubleșan și Ovidiu Pecican.
Povestirile regizorului și prozatorului Mihai Măniuțiu sunt inspirate de nepotul său, Filip, însă volumul conține și texte mai vechi, scrise în urmă cu 40 de ani.
Povestirile lui Mihai Măniuțiu se adresează și copiilor, și adulților, a spus Ștefana Pop Curșeu, directoarea artistică a Teatrului Național din Cluj.
Despre nuvelele fantastice ale lui Constantin Cubleșan au vorbit critical literar Victor Cubleșan și scriitorul Ovidiu Pecican, care s-a amuzat pe seama vremii care părea că-și propusese să ia pe sus târgul de carte din Piața Unirii.
Din cauza unor probleme de sănătate, Constantin Cubleșan nu a participat la lansarea cărții sale, însă găsiți volumul până duminică inclusiv la Târgul de catre Gaudeamus Radio România.
Puteți asculta reportajul realizat de Doina Borgovan la lansare aici:
Și o recomandare pentru vineri, 11 aprilie:
De la ora 18, la Muzeul de Artă din Cluj vor fi lansate două volume coordonate de sociologul Zoltán Rostás. Dezbaterea organizată cu această ocazie se intitulează „Între culmi artistice și adâncimi existențiale”.
Cele două cărți prezintă memorii și mărturii personale legate de evenimente din ultimul secol, produse în societatea românească și care mai au efecte și în zilele noastre, spune Valentin Ajder, directorul editurii Eikon, la care apar antologiile.
Alături de autorul cărților, și de directorul editurii Eikon, la lansare vor vorbi sociologul Marius Lazăr, istoricul de artă Cosmin Năsui, istoricul Attila Iakob și directorul muzeului clujean de artă, Lucian Nastasă Kovacs.
Evadarea lentă. Din marea istorie mică convorbiri (coord. Zoltán Rostás și Irina Munteanu) este un volum care colectează istorii personale, convorbiri și mărturii care ne aduc în față diversele fațete ale vieții cotidiene. “… acest volum cuprinde interviuri selectate din producția unui an numeros, de peste o sută de studenți. Inițial, am dorit să vedem dacă o persoană care a terminat mai puțin sau ceva mai mult de patru clase este capabilă să inspire următoarei generații să nu reproducă condiția sa socială, ci să o stimuleze să facă un pas înainte prin școală. Rezultatul a fost remarcabil. Prin invitarea la povestirea propriei vieți a subiecților, studenții au înregistrat mai multe fenomene ascunse decât cele preconizate. Pentru că istoria celor „mici”, a celor care nu lasă documente scrise prin ei înșiși, îi surprinde totdeauna pe cei obișnuiți cu „marele” trecut.” (Zoltán Rostás)
Lucrări la zid: Viața de artist plastic în comunism și după… (coord. Zoltán Rostás, postfață de Cosmin Năsui), ne introduce în microcosmosul individual al vieții artistice și ne ajută să înțelegem nu numai evoluțiile personale, dar și contextul care a modelat aceste evoluții. “… prin acest volum de convorbiri nu ne propunem analizarea unor opere, ci mai degrabă prezentarea contextului nașterii acestora. Nu este vorba de mediul social general, ci de factorii care îi influențează nemijlocit pe artiști. Una dintre metodele de apropiere de acești factori este abordarea lor directă. Desigur, s-au realizat nenumărate interviuri, mai ales cu personalități cunoscute ale vieții artistice românești. Însă nu orice interviu servește cunoașterii vieții artistului, nu orice colecție de interviuri din presă, realizate de diverși reporteri de vârste, studii și interese diferite servește acestui scop. Din experiența mea, interviul de istorie orală poate aduce documente relevante despre mediul social – în acest caz – al artistului.” (Zoltán Rostás)
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.