Centura Metropolitană a Clujului are o ”valoare uriașă”
Aprobarea noilor costuri a fost anunțată chiar de prim-ministrul Marcel Ciolacu, după ce a remarcat și el valoarea uriașă a acestui proiect.

Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2025, 11:09
Contractul pentru execuția tronsonului 2 al Centurii Metropolitane a Clujului poate fi semnat.
Guvernul a aprobat creșterea costurilor de execuție cu 15 la sută, astfel încât valoarea totală a întregului proiect a ajuns la 9,3 miliarde de lei.
Odată cu această majorare, Centura Metropolitană a ajuns cel mai costisitor proiect de infrastructură rutieră din România, devansând inclusiv tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău din Autostrada Transilvania, a cărui execuție costă 6,6 miliarde de lei.
Indicatorii tehnico economici aprobați de Guvern includ întreaga Centură Metropolitană a Clujului, de la Gilău până la Apahida și nu doar tronsonul 2 al șoselei, pentru care s-a realizat licitația.
Aprobarea noilor costuri a fost anunțată chiar de prim-ministrul Marcel Ciolacu, după ce a remarcat și el valoarea uriașă a acestui proiect:
Am trecut prin ședința de guvern și varianta ocolitoare metropolitană, cu adevărat cam scumpă, dar am înțeles că sunt niște lucrări excepționale, vreo 42km.
Tronsonul 2 al Centurii Metropolitane are aproximativ 24 de kilometri, la care se adaugă 18 kilometri de drumuri de legătură și 3 tuneluri în zona pădurii Făget, din totalul de 5, câte are întreg proiectul. Investiția începe la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Florești și se termină la Centura Vâlcele – Apahida.
Primăria se află la cea de-a treia licitație, după ce la prima selecție nu s-a prezentat nimeni, iar a doua licitație a fost anulată din cauza ofertelor neconforme.
De data aceasta, singura asociere înscrisă la licitație este compusă din societatea Dimex 200, alături de firme din Bulgaria și Muntenegru, la care se adaugă încă 19 subcontractori.
Liderul asocierii lucrează și la drumul de legătură dintre Autostrada Transilvania și DN1 Cluj-Turda, unde a înregistrat deja o depășire a termenilor contractuali și cel mai probabil va mai avea una.
Primarul Emil Boc arată însă că întârzierile la alte proiecte nu sunt motive legale pentru descalificarea companiei:
Eu lucrez cu reguli și proceduri, nu după povești și nu după impresii și nu după comentarii. Dacă vor fi îndeplinite condițiile legale, licitația se va adjudeca, dacă nu vor fi îndeplinite condițiile legale, licitația nu se va adjudeca, punct. Nu poți califica s-au descalifica pe cineva după impresii sau după părere. Dacă o firmă nu corespunde standard, ea este limitată prin lege, deci nu îmi pot permite afirmații subiective pentru că nu am această abilitate, ci doar în cadrul strict al prevederilor legale.
Tronsonul 2 al Centurii Metropolitane a Clujului va costă 4,1 miliarde de lei, bani asigurați, în principal, din Programul de Transport al Uniunii Europene și trebuie terminat până în anul 2030.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.