Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore
Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din Oradea.

Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2025, 14:34
În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din Oradea, în colaborare cu Parcul Științific și Tehnologic și MakeIT Oradea.
Hackathuso reunește 40 de participanți, studenți și programatori, care vor lucra în echipe pentru a dezvolta soluții tehnologice inovatoare la provocări reale propuse de partenerii evenimentului.
Ne-am dorit să creăm un eveniment care să integreze comunitatea de informaticieni și IT-iști, studenți pasionați de tehnologie. Astfel, am organizat un hackathon de 72 de ore, în care participanții trebuie să rezolve patru probleme propuse de partenerii noștri, a declarat Raluca Lezeu, președinta Uniunii Studenților din Oradea.
Evenimentul se desfășoară în Parcul Științific și Tehnologic, unde organizatorii au amenajat spații de lucru, zone de odihnă și au asigurat infrastructura necesară (conexiune la internet, echipamente tehnice și toată logistica necesară). Participanții au la dispoziție 20 de mentori, experți în domeniu, care îi vor ghida în dezvoltarea proiectelor.
Printre provocările propuse se numără dezvoltarea unei aplicații pentru împărțirea notei de plată în restaurante și crearea unei platforme smart city pentru monitorizarea locurilor de parcare disponibile în oraș.
Este o oportunitate pentru studenți de a-și testa abilitățile și de a colabora cu profesioniști din industrie. De asemenea, evenimentul facilitează conexiuni între participanți și potențiali angajatori, a menționat Vlad Brata, student în anul II la Informatică și Științe la Universitatea din Oradea și manager de proiect al hackathonului.
Marele premiu, oferit de Make IT in Oradea, constă într-o poziție avansată în procesul de selecție pentru programul acestora de incubare și accelerare a startup-urilor, precum și acces gratuit timp de o lună la spațiul de co-working al organizației.
Pentru mine, acest hackathon este o șansă de a mă dezvolta profesional și de a interacționa cu companii din domeniu. Este o experiență valoroasă care mă ajută să îmi îmbunătățesc abilitățile de lucru în echipă și de comunicare, a declarat Grigore Patric, student în anul I la Facultatea de Inginerie Electrică și Calculatoare din cadrul Universității din Oradea.
Evenimentul se încheie duminică seara cu prezentarea proiectelor și premierea echipei câștigătoare. „Hackathonul din Oradea reprezintă un pas important în consolidarea comunității tech locale și în promovarea inovației în rândul tinerilor pasionați de tehnologie”, spune Raluca Lezeu.
Mulți dintre studenții universități din Oradea s-au implicat voluntar în organizare acestui concurs. Unul dintre voluntari este Daria Avasiloaiei, student în anul I la Biologie, care s-a implicat în organizare.
Ajutăm pentru organizarea sălii, răspundem îmtrebărilor participanților. Mă implic din plăcere, din drag pentru colegii mei. E o muncă în echipă și e totul din prietenie și din dragoste pentru munca de voluntar, a spus tânăra.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.