Ziua Națională a Transplantului
În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreună noua viaţă dobândită.

Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2025, 16:09
Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă.
În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreună noua viaţă dobândită.
Anul acesta, evenimentul este dedicat împlinirii a 25 de ani de transplant hepatic în România.
A fost creată o adevărată şcoală în domeniu, a amintit profesorul doctor Irinel Popescu, considerat părintele transplantului hepatic de la noi:
Calitatea vieții pacienților transplantați în acest interval de timp faptul că unii copiii au ajuns și adulți, au terminat facultăți, s-au căsătorit, au la rândul lor copiii, faptul că adulții transplantați și-au îndeplinit multe visuri și multe planuri și că viața lor, s-a schimbat radical după transplant. Acesta este mesajul celor 25 de ani pe care l-am parcurs.
Primul transplant de ficat din lume a fost efectuat cu succes în Statele Unite ale Americii, în anul 1967, însă doar în 1983 a fost acceptat ca metodă terapeutică.
În România, un prim transplant renal a avut loc în anul 1980, la Spitalul Fundeni.
În ultimii doi ani, la nivel naţional, s-au făcut, în total, 568 de transplanturi de organe, cele mai multe de rinichi.
Pe Aleea Centrală a Parcului IOR din Capitală a fost dezvelit un monument dedicat donatorilor de organe şi pacienţilor transplantaţi.
La Biblioteca Academiei Române e programată proiecția unui film dedicat celor 25 de ani de transplant hepatic în România, urmat declarații ale unor personalităţi şi pacienţi care au trecut printr-un transplant.
RRA
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.