Alimente asociate cu longevitatea
Deşi dietele diferă de la o zonă la alta, există asemănări care, potrivit experţilor, contribuie la longevitatea locuitorilor.

Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2025, 12:00
Un expert în longevitate recomandă consumul a cel puţin trei tipuri de alimente zilnic pentru a trăi mai mult.
Sfaturile se bazează pe regimul alimentar al persoanelor care trăiesc în aşa-numitele Zone Albastre – regiuni din lume cu un nivel mai scăzut de boli cronice şi o durată mai mare de viaţă.
Cele cinci Zone Albastre originale, identificate de cercetători, sunt Okinawa din Japonia, Sardinia din Italia, Peninsula Nicoya din Costa Rica, Ikaria din Grecia şi Loma Linda din California.
Deşi dietele diferă de la o zonă la alta, există asemănări care, potrivit experţilor, contribuie la longevitatea locuitorilor. Acestea includ consumul de alimente „integrale, bogate în nutrienţi şi fibre”, precum plantele, leguminoasele şi grăsimile sănătoase, reducând în acelaşi timp aportul de zahăr şi alimente procesate.
Într-un fragment din cartea de bucate „Bucătăria Zonelor Albastre” de Dan Buettner, publicat pe site-ul BlueZones.com, autorul explică modul de alimentaţie al celor care trăiesc mult:
Niciunul dintre centenarii din Zonele Albastre pe care i-am întâlnit nu a încercat în mod intenţionat să trăiască până la 100 de ani. Nimeni nu a spus, la 50 de ani: «Voi ţine o dietă pentru longevitate şi voi mai trăi 50 de ani». Ei nu îşi numără caloriile, nu iau vitamine, nu cântăresc proteinele şi nici nu citesc etichetele. Nu-şi limitează aportul alimentar – de fapt, toţi sărbătoresc prin mâncare.
Printre aceste recomandări, se află şi o listă cu 10 „super alimente albastre”. Dan Buettner recomandă consumul a cel puţin trei dintre acestea zilnic, pentru a asigura un aport bogat de nutrienţi:
Fasole – toate tipurile: fasole neagră, pinto, năut, mazăre, linte
Legume verzi – spanac, kale, mangold, frunze de sfeclă, frunze de mărar
Cartofi dulci
Nuci – toate tipurile: migdale, arahide, nuci, seminţe de floarea-soarelui, nuci braziliene, caju
Ulei de măsline – preferabil cel verde, extravirgin (se degradează rapid, aşa că este recomandat să se cumpere doar pentru o lună)
Ovăz – cel mai bun este ovăzul irlandez, care se fierbe lent sau este tăiat grosier
Orz – în supe, ca terci cald sau măcinat pentru pâine
Fructe – toate tipurile
Ceaiuri verzi sau din plante
Curcuma – condiment sau în ceai
Rezultatele obţinute provin dintr-un studiu pe termen lung, bazat pe date statistice şi ştiinţifice. Aveam nevoie de informaţii care să nu fie doar bazate pe interviuri, vizite în bucătărie ori mese împărtăşite cu câţiva centenari, a explicat Buettner.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.