Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor
Suprafața acoperită cu corali ar putea scădea cu peste 90% până la sfârșitul acestui secol.

Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2025, 00:00
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua.
Cercetarea a evidențiat cele mai importante piedici în calea succesului refacerii coralilor, pentru a le îmbunătăți rezistența și a asigura supraviețuirea pe termen lung a acestor ecosisteme vitale, a indicat Universitatea Flinders din Australia într-un comunicat.
Studiul a fost publicat marți seara, 8 aprilie.
În timp ce demersuri precum cultivarea coralilor în pepiniere și transplantarea lor în recife oferă o rază de speranță, cercetătorii au avertizat că aceste eforturi sunt insuficiente pentru a inversa daunele pe scară largă, se arată în studiu.
Potrivit cercetării, suprafața acoperită cu corali ar putea scădea cu peste 90% până la sfârșitul acestui secol.
Majoritatea programelor de refacere a coralilor sunt restrânse și costisitoare, vizând adesea recife care sunt deja grav afectate și vulnerabile la viitoarele presiuni climatice, potrivit studiului publicat în jurnalul științific Nature Ecology and Evolution.
Potrivit cercetătorului, mai bine de o treime din proiectele de refacere a coralilor eșuează.
Încălzirea mărilor determinată de schimbările climatice și valurile de căldură marină reprezintă principalele cauze ale albirii coralilor, iar pescuitul excesiv și poluarea exacerbează această problemă, a precizat Universitatea Flinders.
AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.