Artă, memorie şi credinţă în expoziţia ”Reflecţii” de Monica Avrigeanu | FOTO
Artista propune o incursiune intimă în universul său artistic și personal, în care fiecare icoană devine o amintire, o senzație, o clipă recunoscută și retrăită.

Articol editat de cristina.rusu, 14 aprilie 2025, 13:33
Galeriile Radio Cluj vă invită să vizionați expoziția Reflecții, cuprinzând icoane pe sticlă realizate de artista Monica Avrigeanu. Expoziția cuprinde 23 de lucrari, este realizată în colaborare cu Asociația Artiștilor Plastici din Cluj și poate fi vizitată gratuit până în 24 aprilie.
Este a doua prezență a Monicăi Avrigeanu în spațiul Galeriilor Radio Cluj, după o primă apariție în 2006. De data aceasta, artista propune o incursiune intimă în universul său artistic și personal, în care fiecare icoană devine o amintire, o senzație, o clipă recunoscută și retrăită.

Monica Avrigeanu
În timp mi-au fost revelate semnificațiile pentru aceste Reflecții. Există conexiuni între momente din viaţă, imagini, arome, sunete, mărturisește ea. O icoană devine amintirea unei vacanțe tihnite în casa părintească, alta – evocarea unei cafele împărțite cu mama, sau a unui prânz sub bolta de viță din curtea bunicii din Hunedoara.
Firul roșu care unește aceste lucrări este, în viziunea artistei, credința, dar și iubirea de frumos și de culoare. Deși pictează de mult timp, către icoane s-a îndreptat mai târziu, după încheierea studiilor de artă. Aici mă simt confortabil, spune ea. E un perimetru de manifestare în care am un oarecare control şi siguranţă.
Procesul creativ nu este însă unul facil. Artista recunoaște că lucrează sporadic și anevoios, într-un ritm dictat nu de ambiție sau deadline-uri, ci de starea interioară: Ai nevoie de condiţii: de pozitivitate, de pace, de linişte, de timp. Şi în primul rând de o stare excelentă de sănătate.
Monica Avrigeanu pictează atât pe lemn, cât și pe sticlă, dar preferința ei actuală este clară. Dacă icoanele pe lemn urmează o grafică mai realistă și un stil mai sobru, cele pe sticlă – lucrate în tehnica tradițională transilvăneană, oferă libertate și expresivitate.
Eu îmi iau o oarecare libertate în privinţa cromaticii, deci nu respect chiar întocmai nici tehnica, nici cromatica. Dar tematica şi o structură a desenului, da. E ca şi scrisul: cu toţii învăţăm să facem bastonaşe şi cerculeţe, dar scrisul fiecăruia ajunge să fie unic.
Această unicitate se simte în fiecare lucrare expusă în cadrul Reflecțiilor. Pentru artistă, pictura nu e doar un act estetic, ci și unul cu potențial spiritual. Deocamdată mai mult estetică e drept; dar cu timpul, vom vedea.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.