Cetatea Poenari s-a redeschis pentru vizitatori
Cetatea a fost sursă de inspirație a scriitorului francez Jules Verne pentru romanul "Castelul din Carpați".

Articol editat de cristina.rusu, 14 aprilie 2025, 13:10
Cetatea Poenari din județul Argeș, cunoscută ca loc de refugiu al domnitorului Vlad Țepeș, s-a redeschis pentru vizitatori, după ce a trecut printr-un amplu proces de restaurare.
Printre lucrările realizate se numără consolidarea zidurilor și repararea celor peste 1.400 de trepte pe care se urcă până la cetate.
Pe vârful Muntelui Cetăţuia, într-un cadru natural fortificat, la o distanţă de 25 km faţă de municipiul Curtea de Argeş, se înalţă Cetatea Poenari, nominalizată astfel, cu precădere, atât de izvoarele vremii, cât şi în istoriografia de specialitate, după satul din apropiere, aflat la circa 6 km depărtare.
Deşi cetatea este amplasată la numai doi kilometri de satul Căpăţâneni, ea a primit numele de Poenari, de la satul puţin mai îndepărtat, însă, foarte probabil, mai vechi, pe care l-a şi stăpânit, după cum se arată într-un hrisov dat hareşenilor (arefenilor) de Mircea Ciobanul la 8 aprilie 1546. Cu acest nume o întâlnim în izvoarele documentare din veacurile XV-XVI, dar şi în cronicile din secolele XVII-XVIII.
De-a lungul timpului, castelul a fost fortăreață în calea otomanilor, visterie, dar și temniță pentru boieri. Cetatea a fost principal sursă de inspirație a scriitorului francez Jules Verne pentru romanul „Castelul din Carpați”.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.