Postul poate prelungi viaţa
Studiul a analizat probele provenite de la 400 de participanţi, unii dintre aceştia evitând produsele de origine animală pentru o perioadă mai lungă de timp.

Articol editat de cristina.rusu, 16 aprilie 2025, 16:03
Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la procese moleculare în organism care să prelungească viaţa şi să îmbunătăţească sănătatea.
Studiul FastBio, finanţat de Consiliul European pentru Cercetare, a analizat probele provenite de la 400 de participanţi, unii dintre aceştia evitând produsele de origine animală pentru o perioadă mai lungă de timp, iar alţii consumând orice tip de hrană.
Oamenii de ştiinţă au observat modificări semnificative ale lipidelor, aminoacizilor şi proteinelor – unele dintre acestea având o importanţă deosebită în dezvoltarea bolilor cronice.
Cei care practică postul au rezultate medicale mult mai bune. Markerii lor cardiovasculari sunt semnificativ mai mari, iar hormonul FGF21, legat de reglarea metabolismului şi de prelungirea duratei de viaţă, este mult mai ridicat.
Studiul mai arată şi unele efecte secundare ale postului, cum ar fi problemele cu oasele şi un risc crescut de accident vascular ischemic.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.