Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Din simboluri ale vieţii şi învierii până la delicatese din ciocolată sau opere de artă.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 aprilie 2025, 00:00
Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le înconjoară. Din simboluri ale vieţii şi învierii până la delicatese din ciocolată sau opere de artă împodobite cu aur, iată câteva curiozităţi despre ouăle de Paşti:
În tradiţia ortodoxă, ouăle sunt vopsite în roşu pentru a simboliza sângele lui Hristos şi jertfa Sa. În unele zone, primul ou vopsit este păstrat până anul următor, fiind considerat aducător de noroc şi protecţie pentru casă. Ouăle pictate precedă însă creştinismul: acestea erau dăruite încă din Egiptul Antic şi Persia, ca simboluri ale primăverii şi renaşterii naturii.
În Germania şi Olanda, ouăle sunt vopsite în galben, verde şi albastru, culori ale primăverii. În Grecia predomină tot roşul, iar în Ucraina, ouăle sunt adevărate opere de artă pictate şi nu se mănâncă.
Primele ouă de ciocolată au apărut în Franţa, în secolul al XIX-lea, odată cu perfecţionarea tehnicilor de turnare. Astăzi, ouăle de ciocolată sunt nelipsite în Europa, unele pot ajunge chiar la câteva kilograme!
Cele mai scumpe ouă din lume, ouăle Fabergé, au fost realizate pentru familia regală a Rusiei la începutul secolului XX, fiind bijuterii în miniatură, decorate cu aur, diamante şi smaralde. Un singur ou Fabergé poate valora zeci de milioane de dolari.
În România, în special în Bucovina şi Maramureş, ouăle sunt decorate manual cu ceară, simboluri solare, motive florale sau geometrice. Meşteşugul este transmis din generaţie în generaţie şi este inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.
Andrea Nagy
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.