Sesam deschide cartea: „Pasărea Albă”
Romanul grafic „Pasărea Albă” ne oferă ocazia de a călători în spațiu și timp, în Franța.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 aprilie 2025, 00:00
Dragi copii, vă invit într-o aventură fascinantă, unde istoria și literatura se împletesc într-o poveste captivantă! Romanul grafic „Pasărea Albă”, scris de R.J. Palacio, descrie un moment greu din istoria noastră, având în centru povestea Sarei, o fată evreică ce trăiește în Franța în timpul ocupației naziste.
Nu vă faceți griji, căci povestea Sarei nu este atât de tristă precum a fost cea a colegilor săi evrei, ori a unor personaje din alte romane care abordează ascest subiect, ci resprezintă povestea unei supraviețuitoare, o poveste despre curaj, maturizare, sacrificiu și asumarea unor riscuri. În ciuda subiectului sensibil, vă veți putea bucura cu toții de această lectură, fie că sunteți pasionați de istorie sau nu, datorită ilustrațiilor și a textului scurt și ușor de parcurs, dar și a parcursului palpitant al eroinei noastre.
Romanul grafic „Pasărea Albă” ne oferă ocazia de a călători în spațiu și timp, în Franța din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, asemenea unei păsări albe, pentru a observa evenimentele de la distanță. Bătând din aripi suficient de tare, putem urmări parcursul plin de aventuri al Sarei, pentru a înțelege măcar o parte din viața copiilor evrei care au trait în acele vremuri.
Copiii din cărți sunt tot copii, la fel ca voi
Sara, o tânără evreică, fuge de naziști în timpul războiului pentru a-și salva viața și își găsește o ascunzătoare provizorie în turla școlii. Julian, colegul ei de clasă cu care nu a vorbit niciodată până atunci, o găsește, și, împreună cu părinții săi, se oferă nu doar să o adăpostească pe eroina noastră într-un hambar părăsit, dar și să îi ofere toate condițiile necesare pe parcursul șederii ei acolo. În vreme de război pericolele sunt pretutindeni, iar salvatorii Sarei și-au riscat viața în fiecare zi protejând-o.
Să nu uităm, totuși, că și copiii din cărți sunt tot copii, la fel ca voi. Așadar, Sarei i-a fost greu să înțeleagă pe deplin de unde au apărut toate acele schimbări și restricții în viața ei, precum și să conștientizeze riscurile la care s-a supus familia lui Julian pentru ca ea să fie în siguranță. Odată cu ea, aflăm și noi mai multe despre această istorie nu atât de îndepărtată a omenirii, care pentru Sara a fost cândva doar un șir neînțeles de evenimente, care din fericire s-au sfârșit cu bine pentru ea.
Romanul face o paralelă între cele întâmplate atunci și evenimentele din zilele noastre, așadar povestea eroinei noastre nu vine doar ca o lecție de istorie, ci și ca un îndemn de a afla mai multe despre cele întâmplate în trecut, pentru a ne asigura că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată.
Dacă v-am făcut curioși sau dacă doriți să aflați mai multe despre soarta evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un mod ușor de înțeles și parcurs, romanul grafic „Pasărea Albă” vă așteaptă la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.
Andreea Rotar, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.