Vrăjitoare, costume, romane poliţiste: cum se sărbătoreşte Paştele în alte ţări
Iată câteva dintre cele mai neobişnuite obiceiuri de Paşti din diferite colţuri ale lumii:

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 aprilie 2025, 00:00
Paştele este sărbătorit în întreaga lume, dar nu peste tot găsim doar ouă roşii, miel şi clopote de biserică. În unele ţări, tradiţiile pascale sunt surprinzătoare, amuzante sau chiar… ciudate.
1. Finlanda şi Suedia – micile vrăjitoare de Paşti
În aceste ţări nordice, copiii se costumează în vrăjitoare, cu baticuri colorate şi feţe pictate. Aceştia merg din casă în casă cu mături şi oale, oferind urări de bine în schimbul unor dulciuri. Obiceiul are rădăcini într-o credinţă veche conform căreia spiritele rele zburau libere înainte de Înviere, iar vrăjitoarele trebuiau alungate cu foc şi zgomot.
2. Cehia şi Slovacia – bătaia simbolică cu nuiele
În a doua zi de Paşti, bărbaţii din aceste ţări merg la colindat şi „lovesc” fetele cu nuiele împletite din salcie, decorate cu panglici. Gestul este simbolic şi, potrivit tradiţiei, aduce sănătate şi fertilitate. Deşi azi este mai mult o joacă (şi-mi imaginez că sunt destule fete care au început să riposteze cu propriile lor nuiele), în trecut obiceiul se lua foarte în serios.
3. Australia – Paştele fără iepuraş
Australienii au decis să înlocuiască iepuraşul de Paşti, considerat dăunător pentru agricultură, cu un animal nativ: bilby, un mic marsupial cu urechi mari. În loc de „Easter Bunny”, copiii aşteaptă vizita „Easter Bilby”, care aduce dulciuri şi ouă de ciocolată.
4. Spania – procesiuni solemne şi spectaculoase
În multe oraşe spaniole, în special în Andaluzia, Săptămâna Mare este marcată prin procesiuni impresionante. Membrii confreriilor religioase poartă robe şi glugi înalte, iar pe străzi sunt purtate statui monumentale ale Fecioarei Maria şi ale lui Isus. Atmosfera este intensă şi profund emoţionantă, în contrast cu obiceiurile vesele din alte ţări.
5. Norvegia – crime de Paşti
Norvegienii au un obicei aparte: în perioada Paştelui, se citeşte masiv literatură poliţistă. La TV se difuzează seriale cu crime, iar în magazine apar cărţi special dedicate, numite Påskekrim (crime de Paşti). Chiar şi ambalajele de lapte pot avea scurte povestiri misterioase tipărite!
6. Italia – curse cu ouă şi costume
În Florenţa, un car imens plin cu artificii este tras de boi prin oraş, într-o tradiţie numită Scoppio del Carro (Explozia carului), simbolizând speranţa pentru o recoltă bogată. În alte regiuni, se organizează concursuri cu ouă sau parade cu personaje istorice.
Chiar dacă unele par bizare, toate aceste obiceiuri reflectă creativitatea umană şi nevoia de a celebra speranţa, reînnoirea şi comunitatea. Paştele este, în fond, o sărbătoare a vieţii – iar viaţa are mereu un strop de magie şi, uneori, un strop de teatralitate.
Andrea Nagy
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.