Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia
Florile de cireș din Japonia, un simbol al reînnoirii sunt în pericol, însă o nouă aplicație care utilizează inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea acestor pomi.

Articol editat de cristina.rusu, 20 aprilie 2025, 10:00
Înflorirea cireșilor, ‘Sakura’ în japoneză, un eveniment așteptat cu nerăbdare atât de japonezi, cât și de turiști, este amenințată de vârsta înaintată a multor pomi, care au între 70 și 80 de ani, transmite AFP.
Confruntați cu riscul de dispariție și cu creșterea costurilor de întreținere, autoritățile locale apelează la ‘doctori de copaci’.
Pentru a ajuta la colectarea mai multor date despre cireși, o companie japoneză a dezvoltat un nou instrument numit ‘Sakura AI Camera‘.
Aplicația permite utilizatorilor să evalueze starea și vârsta cireșilor din fotografiile surprinse cu telefoanele lor, pe o scară de cinci niveluri, de la ‘foarte sănătos’ la ‘îngrijorător’.
Aplicația AI, antrenată pe baza a 5.000 de imagini cu ajutorul acestor ‘medici specialiști’, analizează arborii pentru a oferi această evaluare. Fotografiile pomului, starea și locația lui sunt apoi colectate pe site-ul Sakura AI Camera.
De la lansarea sa luna trecută, au fost încărcate aproximativ 20.000 de fotografii noi, iar datele sunt disponibile online în mod gratuit pentru autoritățile locale.
Schimbările climatice
Potrivit sectorului Meguro din sud-vestul capitalei Tokyo, care găzduiește o zonă renumită pentru cireșii înfloriți de pe malurile sale, replantarea unui nou pom costă echivalentul a 6.210 de euro.
Hiroyuki Wada, de la asociația niponă a acestor ‘doctori de copaci’, care a contribuit la supravegherea dezvoltării instrumentului AI, a declarat că este ‘formidabil că poate fi identificată locația și starea cireșilor’.
Potrivit reprezentantului, ideal ar fi ca experții să poată folosi aceste date pentru a analiza și motivele din cauza cărora cireșii devin vulnerabili.
Wada, care inspectează frecvent cireșii din Tokyo, a observat recent o creștere a numărului de copaci care necesită o îngrijire specială. Sunt foarte îngrijorat. Schimbările de mediu sunt de obicei treptate, însă acum ele sunt vizibile, a spus el.
Există impactul căldurii și, bineînțeles, lipsa precipitațiilor, ca să nu mai vorbim de vârsta copacilor, care în mod firesc agravează situația, a declarat Wada.
Agenția de Meteorologie din Japonia (JMA) a raportat în ianuarie că 2024 a fost cel mai cald an înregistrat în arhipelag.
Florile de cireș simbolizează fragilitatea vieții în cultura japoneză, deoarece în doar aproximativ o săptămână petalele lor încep să cadă.
Această perioadă este considerată, de asemenea, un moment de tranziție, marcând începutul noului an fiscal, numeroși absolvenți de universități începându-și cariera profesională și mulți angajați mai în vârstă preluând noi funcții.
AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.