Popularitatea ciocolatei Dubai a provocat o criză internațională de fistic
Popularitatea ciocolatei Dubai a provocat o criză globală de fistic, ceea ce a dus la creșteri considerabile ale prețului acestui fruct oleaginos.

Articol editat de cristina.rusu, 21 aprilie 2025, 11:02 / actualizat: 21 aprilie 2025, 12:09
Impulsionată de promovarea pe rețelele sociale, în special TikTok, popularitatea ciocolatei Dubai a provocat o criză globală de fistic, ceea ce a dus la creșteri considerabile ale prețului acestui fruct oleaginos.
Sortimentul este o tabletă de ciocolată cu lapte umplută cu o cremă catifelată de fistic și un strat de fidea crocantă, cunoscută sub numele de kataif.
Produsul de lux a fost lansat în 2021 de către ciocolateria artizanală emirateză FIX, dar a devenit un fenomen global în 2023.
Frenezia a fost generată de un clip video a fost vizualizat de peste 120 de milioane de ori, generând mii de alte videoclipuri în care creatorii gustă desertul sau încearcă să-l reproducă acasă.
Mărci precum Lindt și Läderach au creat propriile versiuni ale ciocolatei virale, iar supermarketul Morrison’s a lansat un ou de Paște cu cremă de fistic.
Toate acestea au genera o penurie internațională de miez de fistic, care provine în principal din SUA și Iran.
Cererea ridicată a dus la o creștere bruscă a prețurilor. În decurs de un an, prețul a crescut de la 7,95 dolari la 10,30 dolari pe liră, a declarat Giles Hacking, de la compania de comerț cu fructe oleaginoase CG Hacking, pentru Financial Times.
Popularitatea ciocolatei din Dubai a înrăutățit și mai mult situația, mai ales că rezervele de fistic erau deja limitate din cauza unei recolte slabe în SUA din 2024.
Recolta americană a fost de o calitate superioară, ceea ce a însemnat că s-au produs mai puține miezuri ieftine și decojite – exact cele folosite în mod obișnuit în rețeta ciocolatei din Dubai.
Nu era mult fistic pe piață, așa că atunci când apare ciocolata din Dubai și [ciocolatierii] cumpără tot ce prind… rămâne restul lumii fără, a explicat Giles Hacking.
Iranul, al doilea cel mai mare producător mondial de fistic, a exportat cu 40% mai mult fistic către Emiratele Arabe Unite în cele șase luni până în martie, comparativ cu cele 12 luni anterioare.
Entuziasmul în jurul acestui desert delicios pare să fie de durată. Charles Jandreau, director general al Prestat Group (care deține mai multe branduri britanice de ciocolată de lux), a declarat pentru Financial Times că cererea i-a luat prin surprindere pe producători.
A părut că a venit din senin. Deodată o vezi în fiecare butic de cartier, a completat Charles Jandreau.
Ca urmare, unele magazine au început să limiteze numărul de tablete pe care un client le poate cumpăra.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.